Nagyvilág

Saját vérével fest egy New York-i művész

Vincent Castiglia Resurrection (Feltámadás) című tárlata októberben Manhattan galériáiról és üzleteiről híres részében, a SoHóban tekinthető meg. A művész az utóbbi tíz év munkáiból válogatott vérrel festett képei közül.

A harmincéves alkotó elmondta: azért kezdett saját vérével festeni, mert úgy érezte, hogy így kerülhet a legbelsőségesebb viszonyba a művével.

A művész szerint a közönség eddig túlnyomórészt pozitívan fogadta alkotásait, de nem zavarja, ha valaki hátborzongatónak vagy hivalkodónak tartja azokat. Utóbbiaknak azt javasolta, hogy próbáljanak a mű tartalmára figyelni, mert az elfedi a technikát.

Castiglia az alkotói folyamatról elárulta, hogy először toll- vagy ceruzavázlatokat készít, majd műterme magányában elegendő vért “csapol le”, és ecsettel festi meg a főleg az emberi test hanyatlásával foglalkozó szürreális műveit. Nagyobb, részletgazdagabb festményeinek elkészítése akár három hónapig is eltart. Munkái 1-26 ezer dolláros (200 ezer-5,6 millió forintos) áron kelnek el.

A művész az Egyesült Államokban és Európában is bemutatta már munkáit. Két éve a Savage County című horrorfilmhez egyik képét használták poszterként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik