Nagyvilág

ABBA Múzeum nyílik

Abba (abba, )
Abba (abba, )

Az egykori svéd popegyüttesről ez lesz az egyetlen állandó kiállítás a világon, amely a szervezők reményei szerint "száz évig is fenn fog maradni".

Állandó ABBA Múzeum nyílik jövőre Stockholmban – jelentette be Mattias Hansson, az ABBA The Museum elnevezésű projekt vezetője szerdán a svéd fővárosban.

A múzeum az eddig világot járó ABBAWORLD kiállítást fogja felváltani, összegyűjtve egy helyre az ABBA-reliviákat. Bemutatja a zenekar történetével összefüggő tárgyakat, személyes holmikat, ismert színpadi ruhákat, hangszereket, lemezeket és még soha nem látott és hallott hang- és filmfelvételeket is – hangzott el a sajtótájékoztatón, amelyen személyesen részt vett az együttes egyik alapító tagja, Björn Ulvaeus is.

A múzeumot a svéd főváros egyik turisztikailag legfrekventáltabb körzetében helyezik el, a Királyi-szigeten, ahol a Vasa Hajómúzeum, a Skanzen, valamint a város vidámparkja is található. Az év végére elkészülő zenei múzeum, a Swedish Music Hall of Fame főépületében kap helyet. A tervek szerint 2013 áprilisában nyílik meg.

Mattias Hansson projektvezetô elmondta, hogy “a zenei múzeummal egy olyan központot szeretnének létrehozni, ahol interaktív módszerrel a zene iránt minden érdeklődő – különös tekintettel a gyermekekre és a fiatalokra – helyben át tudja élni a zene nyújtotta élményt, kikapcsolódást és örömöt.” A projektet egy svéd alapítvány finanszírozza, amelynek támogatói többek között a mai svéd popzene kiemelkedő alakjai.

Az 1970-ben alakult ABBA együttes – Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältsog és Anni-Frid Lyngstad – akkor vált világszerte ismertté, amikor 1974-ben a Waterloo című dalával megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. 378 millió lemezt adtak el világszerte, és éveken át uralták a különböző országok toplistáit.

Björn Ulvaeus a sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy Svédország zeneipara “erős exportterméknek számít”, világviszonylatban ebben a kategóriában az ország a harmadik helyen áll.

Az MTI-nek Ulvaeus elmondta, nem tudja, hogy miért van az országnak ilyen sok sikeres alakja a popzenében, zeneszerzők, producerek, lemezlovasok, énekesek, mint például legutóbb Loreen, a Bakuban rendezett 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál nyertese, de szerinte ebben a szakmában sokat számít, ha az ember kiáll amellett, amiben hisz, és következetesen dolgozik azon, hogy elérje célját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik