Nagyvilág

Százmilliót adtak Bonnie és Clyde fegyvereiért

Több mint félmillió dollárért (110,8 millió forint) kelt el vasárnap egy New Hampshire-i aukción Bonnie és Clyde két lőfegyvere, amely a gengszterpárnál volt, amikor a hatóságok lecsaptak rájuk 1934 májusában Louisianában.

A 134 tételt felvonultató árverés 1,1 millió dolláros (244 millió forint) összbevétellel zárult. A New Hampshire állambeli Nashuában tartott aukción felvonultatott tárgyak mintegy kétharmada egykor Clyde Barrow és Bonnie Parker tulajdonába tartozott, de a gengszterrelikviákra éhes vásárlók Al Capone, valamint az amerikai bankrabló, Pretty Boy Floyd és társa, John Dillinger egykori ingóságaira is licitálhattak.

Az RR Auction által szervezett árverés legdrágább tétele Bonnie Parker 38-as kaliberű, Detective Special fegyvere volt, amely 264 ezer dollárért (58,5 millió forint) cserélt gazdát – mondta el Bobby Livingston, a New Hampshire állambeli Amhertsben működő aukciós ház igazgatóhelyettese.

Clyde Barrow Colt Government 1911 típusú pisztolyát ugyanaz a kilétét felfedni nem kívánó licitáló vásárolta meg 240 ezer dollárért (53,2 millió forint).

Az árverésre bocsátott tárgyak a néhai texasi gyűjtő, Robert Davis hagyatékából, valamint különböző gyűjteményekből kerültek ki. A gengszter-ereklyék mellett a törvény embereinek, így többek között a Bonnie és Clyde-dal leszámoló különítményt irányító Frank Hamer személyes tárgyaira is licitálhattak az érdeklődők.

Barrow zsebórájának leütési ára 36 ezer dollár (7,9 millió forint) volt, míg egy 1921-es Morgan ezüst dollár, amely a zsebében volt, amikor a hatóságok 1934. május 23-án Louisianában elfogták őket, 32 ezer dollárért (7,1 millió forint) kelt el.

A gengszterpár a gazdasági világválság idején, az 1930-as évek elején az Egyesült Államok délnyugati vidékén bankokat, benzinkutakat és üzleteket rabolt ki. Számlájukra legkevesebb egy tucat gyilkosságot írtak, áldozataik között több rendőr is volt. A hajdani rajtaütésben mindketten meghaltak.

Egy szintén vasárnap tartott dél-kaliforniai liciten 175 ezer dollárt (38,8 millió forint) fizettek Butch Cassidy egykori 45-ös kaliberű fegyveréért, amelyet fekete bőr pisztolytáskával és a revolver eredetiségét igazoló dokumentumokkal együtt vehetett át az új tulajdonos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik