Nagyvilág

Erdogan: “A történelem nem fogja megbocsátani” Damaszkusz támogatását

Erdogan (recep tayyip erdogan, törökország, )
Erdogan (recep tayyip erdogan, törökország, )

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő vasárnap pártja kongresszusán kertelés nélkül felszólította Oroszországot és Kínát, valamint Iránt, hogy hagyjon fel Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének támogatásával, mert "a történelem nem fogja megbocsátani" azt.

“Oroszországhoz, Kínához és velük együtt Iránhoz is fordulunk – szólt a miniszterelnök és pártvezér a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) kongresszusán az ankarai sportcsarnokban összegyűlt több ezer küldötthöz. – Kérem, gondolják át jelenlegi magatartásukat! A történelem nem fog megbocsátani azoknak, akik e kegyetlen rezsimek mellé álltak.”

Oroszország, Szíria hagyományos szövetségese eddig Kína segítségével meggátolt minden olyan határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), amely kényszerítő intézkedéseket tenne lehetővé a damaszkuszi rezsimmel szemben. Irán pedig Szíria fő szövetségese a térségben, s nyugati és arab országok azzal vádolják, hogy katonai támogatást nyújt a szíriai kormányerőknek.

Törökország viszont egyértelműen az Aszad-rezsim ellen lázadók oldalára állt, és a szíriai elnök távozását követeli. Erdogan megjegyezte vasárnap, hogy országa eddig mintegy 91 ezer szíriai menekültet fogadott be.

Belpolitikai ügyekről szólva a kormányfő azt hangoztatta, hogy országában a puccsok ideje lejárt, és Törökország követendő példa lehet más muzulmán országok számára is. “Aki beavatkozik vagy megpróbál beavatkozni a demokráciába, előbb-utóbb a népbíróságok elé kerül, és ott kell elszámolnia” – mondta Erdogan.

A 2002-ban hatalomra jutott, iszlamista gyökerű AKP fenntartotta a világi rendszert Törökországban, ugyanakkor megnyirbálta a hadsereg hatalmát, amely a hatvanas évek óta három államcsínyt hajtott végre, s 1997-ben lemondásra kényszerített egy iszlamista kormányt. E hónapban egy bíróság több mint 300 katonatisztet ítélt hosszú börtönbüntetésre, amiért 2003-ban megpróbálták megdönteni a kormányzat hatalmát.

Erdogan azt is kijelentette a küldöttek előtt, hogy az ország jövő áprilisig visszafizeti még fennálló 1,3 milliárd dolláros IMF-tartozását. Törökországnak korábban szüksége volt a Nemzetközi Valutaalap kölcsöneire a pénzügyi nehézségek áthidalásához, de 2008-tól már nem kellett újabbakat felvennie, s fokozatosan csökkenti adósságát.

Az AKP a kongresszuson megerősítette Erdogant a pártelnöki tisztségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik