Nagyvilág

Vatileaks: kezdődik az évszázad pere

Szombaton a pápai állam bíróságán megkezdődik a bizalmas dokumentumok kiszivárogtatásával vádolt Paolo Gabriele pere. XVI. Benedek volt komornyikja több évet kockáztat, de akár kegyelmet is kaphat.

Szombaton délelőtt fél tízkor kezdődik a lopás minősített esetével vádolt Paolo Gabriele ügyének vatikáni tárgyalása. A vádlottak padján ül Claudio Sciarpelletti is. A szentszéki államtitkárság volt informatikusának bűnpártolásért kell felelnie. Az ügyet háromtagú bírói tanács tárgyalja. A vádat Nicola Picardi vatikáni ügyész képviseli. A tárgyaláson részt vesz Piero Antonio Bonnet vatikáni vizsgálóbíró is.

Lapértesülések szerint a pápai komornyik néhány hete lecserélte ügyvédjét, aki nem értett egyet a Gabriele által választott védelmi stratégiával. Gabriele azt kívánja hangoztatni a bíróságon, hogy a “Szentlélek parancsának engedelmeskedett”.

A bírósági ülésteremből a L’Osservatore Romano szentszéki napilap, a vatikáni rádió, a brit Reuters, az amerikai AP, a francia AFP és egy olasz hírügynökség tudósíthat állandóan. E válogatás felháborította a vatikáni sajtóközpont újságíróit, akik érthetetlennek tartják a spanyol nyelvű katolikus sajtó kizárását. A szentszéki tudósítók a tárgyalás élő közvetítését kérték, miután a bíróságra sem fotósok, sem operatőrök nem léphetnek be.

Az “évszázad peréről” írtak az olasz Vatikán-szakértők, akik szerint a városállam falain kívülre csempészett bizalmas dokumentumok ügye azért rendkívüli, mivel közvetlenül a pápa személyét érintette. A Vatileaks botrány az “egész katolikus világot megrázta Rómától Ázsia legtávolabbi csücskéig” – mondják.

“Példa nélküli bírósági tárgyalásról” beszélt Carlo Cardia egyházjogi professzor, aki szerint a vatikáni bíróságon régen nem ítélkeztek ilyen súlyos ügyben. A bíróság az utóbbi években kisebb lopásokkal, fegyelmi ügyekkel foglalkozott. Ez az első alkalom, hogy egy olyan vádlottat állítanak itt bíróság elé, akit a Vatikán területén tartóztattak le. Még a II. János Pál elleni 1981-es merényletet elkövető Ali Agcát is átadták az olasz hatóságoknak.

Cardia szerint Gabriele tárgyalásán nem lesz meglepetés. “Ha más is érintett lenne, az már kiderült volna” – mondta. Az olasz sajtó mégis azt várja, hogy Gabriele arról a húsz társáról beszéljen, akikről eltakart arccal februárban nyilatkozott az olasz televízióban. Gabriele idén januártól adott át bizalmas dokumentumokat a sajtónak. A komornyikot május 24-én tartóztatták le. Hatvan napot töltött a vatikáni fogdában, azóta házi őrizetben van vatikáni otthonában.

Később robban a bomba?

Gabriele lakásán találtak egy XVI. Benedek nevére kiállított 100 ezer eurós csekket, továbbá a pápa más értéktárgyait. Az olasz lapok korábban azt írták, hogy “mindenki tudja, hogy a komornyik nem cselekedhetett egyedül”. A Corriere della Sera egy vatikáni bíboros szavait idézte, miszerint a felelősök azonosítása után az egyház lépni fog, de “nem a vihar kellős közepén, mivel ez nem illik az egyház stílusához, hanem hónapok, akár egy év múlva, akinek szeme van látni, észre fogja venni”.

A szegényeket és betegeket gondozó Capodarco közösség vezetője azt mondta, peremterületen dolgozó papként szégyelli a Vatikánban zajló intrikákat. “Letartóztatták a szerencsétlen inast, miközben a pedofil papokkal ezt nem tették meg” – hangoztatta. A La Repubblica szerint a Vatileaks ügy elvonja a figyelmet a legfontosabb játszmáról: Ettore Gotti Tedeschi, az IOR vatikáni bank elnökének eltávolítása után az utód kinevezéséről zajlik a harc Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár és az Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar titkára vezette bíborosok között. Ha Bagnasco győz, Bertonénak távoznia kell.

A vatikáni szóvivő szerint egyetlen bíborost sem gyanúsítanak a Szentszék titkos iratainak kiszivárogtatásával. Lombardi kisebbíteni igyekezett a botrány súlyát, “eltúlzottnak” minősítve azokat a véleményeket, hogy az ügy a pápai állam belső hatalmi harcaival függ össze. Annyit azért elismert, hogy a botrány “természetesen árthat az egyháznak”.

Az elmúlt hónapokban a kiszivárogtatási botrány a sajtóban – a WikiLeaks kiszivárogtató portál mintájára – a Vatileaks elnevezést kapta. Eszerint ismeretlenek bizalmas szentszéki iratokat adtak át az olasz médiának, köztük XVI. Benedekhez intézett leveleket és faxokat, valamint tárgyalási javaslatokat. Egyes dokumentumok a Vatikánban tapasztalható korrupcióról, kontár irányításról, a szentszéki megrendeléseknél alkalmazott nepotizmusról és a Vatikán bankjának nevezett IOR vezetésében meglévő széthúzásról szólnak.

A komornyik több év börtönt kockáztat

Négy év börtönt kockáztat Paolo Gabriele, XVI. Benedek pápa volt személyi inasa, akit bizalmas dokumentumok kiszivárogtatásával vádolnak – derült ki előzőleg azon a tájékoztatón, amelyet a Szentszéknél akkreditált újságíróknak tartottak. Giovanni Giacobbe, a vatikáni fellebbviteli bíróság ügyvédje úgy fogalmazott, hogy a tárgyalás időtartama nehezen megjósolható, “akár egy délelőtt lezárulhat, de 2-3 hónapig is eltarthat”. Giacobbe azt sem zárta ki, hogy XVI. Benedek akármelyik pillanatban kegyelemben részesítheti a komornyikot.

Az ügyvéd azt mondta, a vatikáni jog értelmében Gabriele előzetes letartóztatásakor tett vallomása önmagában nem elég.  A komornyik elítéléséhez bizonyítani is kell a vádakat. A bírósági tárgyaláson ismételten meghallgatják a tanúkat, és más személyeket is kérdezhetnének. Ami az esetleges büntetést illeti, Giacobbe szerint Gabrielét maximum 4 évre ítélhetik a lopás minősített esetének vádjával. A bűnpártolással vádolt Sciarpelletti néhány hónapot kaphat.

Másképpen nyilatkozott Paolo Papanti Pellettier, a vatikáni bírói testület tagja, aki szintén újságírók előtt 6-8 év börtönt jósolt Gabrielének, aki egyébként olasz börtönben töltené le büntetését, mivel a Vatikánnak nincs megfelelő büntetésvégrehajtási intézménye. Az Ansa hírügynökség Gabriele barátait idézte, akik szerint a “lelkileg megviselt” komornyik “csak most, a tárgyalás közeledtével döbbent rá, hogy tettei milyen következményekkel járhatnak családjára, gyerekeire”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik