Nagyvilág

Ki vezeti a like-listát?

Kanada (Kanada, South Park)
Kanada (Kanada, South Park)

Kanada a legszerethetőbb ország, az olaszok és görögök népszerűsége visszaesett. Önbizalomban senkinél nincs hiány.

Reputation Institute, azaz Hírnév Intézet – ez a neve annak a különleges felméréseket végző intézménynek, amely 2012-ben is felmérte, hogy mely országokat kedvelnek a legjobban és a legkevésbé a világ más nemzetei. Arra is külön figyelmet fordítottak és önálló listán rangsorolták, hogy mely nemzet a legelégedettebb önmagával.

Három kategóriában 16 szempontból osztályozták a felmért 50 országot. A maximális pontszám 100, ha a gazdasági környezet kedvező, az életkörnyezet emberi és zöld, és ha a kormányzat hatékony.

50 ország vizsgálatával kiderül, hogy Kanada idén másodszor nyerte el a legszimpatikusabb ország címét 77,77 ponttal. „Szokatlan, de tanúvallomás a kanadai stabilitás és a vezetés mellett”, írja az eredményt tömören elemző honlap.

Ausztrália a második helyre került, ezzel a bronzéremig szorította vissza a tavalyi második Svédországot. A 10-es listán az európai országok elég jól szerepelnek amúgy, rajtuk kívül már csak egyetlen Öreg Kontinensen túli nemzet jutott be a top 10-be: Új-Zéland.

A lista végén Irak kullog; Ukrajna, Kolumbia, Oroszország, Szaúd-Arábia, Nigéria, Pakisztán és Irán is megelőzi.

Nincs mit ünnepelnie a görögöknek és az olaszoknak sem. A válságos idők és az állandó kakaskodás Európával „szabadesésbe” taszította őket. Nem segít rajtuk a sziesztába ojtott életöröm nemzeti márkajegy, ezt néhány éve még bájosnak tekintette a világ, most inkább két fegyelmező maflással jutalmazná. A spanyolok megőrizhették helyüket.

A másik lista a nárcizmusról szól, ami jelen esetben nem feltétlen jelent rosszat. Ausztrália, Norvégia és Dánia végeztek az első helyen, de ezek az országok mások elismerését is kivívták. Akkor kezd izgalmassá válni a két lista összehasonlítása, amikor ugyanaz az ország látványosan más helyezést ér el egyiken és másikon. Nem tudunk példát hozni olyan esetre, amikor valaki magasan végez a nemzetközi elismerés versenyében, de alacsonyan önbecsülésben. Kishitű nemzetet nem találunk.

Viszont magabiztosakat annál inkább: ebben a két legjobb Törökország és Kína.

Hol szerepel Magyarország? Sehol. Nem jutottunk be a felmért 50-be, ami nem jelenti azt, hogy Irak alfele takarná el a teljes versenymezőnyt, csupán annyit, hogy a felmérés szempontjából nincs jelentősége a magyar önbecsülésnek vagy országmárkának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik