Belföld

Baltásgate: feljelentik Orbánékat

safarov (Ramil Sahib Safarov)
safarov (Ramil Sahib Safarov)

Büntetőfeljelentést tesz az Országos Örmény Önkormányzat az ügyészségen az azeri baltás gyilkos ügyében.

Az Országos Örmény Önkormányzat már döntött a feljelentésről. Egyelőre adatokat gyűjtenek, de hamarosan megteszik a megfelelő lépéseket – erősítette meg Serkisian Szeván elnök. A Blikk úgy tudja, vesztegetés, hivatali visszaélés szerepelhet a feljelentésben. A törvény szerint nyolc év börtön is kiszabható arra, aki hivatalos személyként fontosabb ügyben követi el a bűncselekményt.

Az okirat tartalmazza majd azt is, hogy a magyar kormány megsértette a strasbourgi konvenciót, amikor nem vizsgálta meg azt a lényeges körülményt, hogy a baltás gyilkost Azerbajdzsánban nemzeti hőssé nyilvánították, már 2006-ban az év embere volt, utcákat neveztek el róla, szüleit kitüntették – sorolta Serkisian Szeván. Szerinte a döntéssel néhány kormánytag a magyar bíróság becsületét is sárba tiporta. A lap úgy tudja, a beadvány ismeretlen tettes ellen szól majd, de akár a kormányfő is bajba kerülhet.

Korábban a Külügyminisztérium azt állította, a magyar hatóságok kaptak diplomáciai biztosítékot Azerbajdzsántól arra, hogy Ramil Safarov átadása után hazájában folytatja büntetése letöltését. A tárca arra reagált, hogy Kovács László (MSZP), az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke azt mondta, a magyar kormány nem kért és nem is kapott garanciát.

A szocialista politikus szerint Azerbajdzsán azt vállalta, hogy nem alakítja át az ítéletet, de az elnöki kegyelem lehetőségéről nem szólt a tájékoztatás. A szocialista politikus azt követően beszélt erről, hogy a Külügyminisztériumban betekintett az azeri katonatiszt átadásával kapcsolatos iratokba. A Külügyminisztérium tagadta ezt.

Előzőleg az Európai Parlament (EP) határozata is azt mondta ki, hogy a Safarovnak adott elnöki kegyelem megsérti a magyar hatóságoknak adott azeri diplomáciai biztosítékokat. Az elfogadott állásfoglalásban az is szerepel, hogy Azerbajdzsán tagadta ezt. Az EP ugyanakkor tudomásul vette Orbán Viktor nyilatkozatát, miszerint Magyarország a nemzetközi kötelezettségeivel összhangban járt el.

Martonyi János szerint a kormány döntött Ramil Safarov átadásáról, ezért a kormány minden tagjának vállalnia kell a felelősséget. Összkormányzati döntés volt Ramil Safarov kiadása – ezt a magyar külügyminiszter mondta az Országgyűlés külügyi bizottsága előtt szerdán. A tárcavezető állította, hogy az azeri baltás gyilkos néven elhíresült katonatiszt ügyével Magyarország „akarva-akaratlanul” bekerült az azeri-örmény konfliktusba, amelyből az átadással ki akart lépni.

A miniszterelnök kedden a Liga Szakszervezetek vezetésével tárgyalt, ahol elismerte: ő mondta ki a végső szót az azeri kiadatási ügyben, a Fidesz elnöksége nem foglalt állást a kérdésben. A Külügyminisztérium pontosan jelezte előre, milyen következményei lesznek egyik vagy másik végkifejletnek. „Semmi nem történt a döntésünk után, amivel ne számoltunk volna előtte” – jegyezte meg a kormányfő.
Közben a világban sem csitulnak az indulatok Safarov kiadatása miatt. Az örmények több fővárosban szerveznek tüntetéseket a magyar és az azeri nagykövetség elé. A Kill Dim című sorozat legfrissebb epizódja pedig a baltás gyilkos kiadatásáról szól. A magyar fél ebben a történetben csak a markát tartó haszonlesőként jelenik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik