Nagyvilág

12 éves kötelező oktatás Észak-Koreában

Erről döntött a sztálinistaként jellemzett állam parlamentje. A sokak által várt történelmi jelentőségű mezőgazdasági reform elmaradt.

Kapcsolódó cikkek

Észak-Koreában bevezették a 12 éves kötelező oktatást – jelentette kedden a parlament üléséről a KCNA hivatalos hírügynökség. Az eddigi 11 év helyett az idén ősztől elvben egy nulladik évfolyam, öt év általános iskola, három év középiskola és három év felső középiskola vár a tanulókra, de az átmenet fokozatos lesz, és két-három év alatt fejeződik be. A téma illetékes előadója a számítástechnikai ismereteket és az idegen nyelv oktatását emelte ki a fontos tantárgyak közül. Az összes iskolában informatikai hálózatot hoznak létre.

A parlamenttől jól értesült dél-koreai források azt várták, hogy az ülésszakon elnöklő Kim Dzsong Un államfő (a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke) történelmi horderejű mezőgazdasági reformot jelent be: azt, hogy a parasztoknak joguk lesz közvetlenül a piacra vinni termékeik egy részét, ami az így megszerezhető kiegészítő jövedelem ösztönző hatása révén fellendítené a mezőgazdaság termelékenységét.

A hivatalosan Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak nevezett ország jelenleg csak külső segélyekkel tudja élelmezni lakosságát.

A KCNA híre az oktatási változáson kívül csak kisebb jelentőségű kérdéseket – helyi szintű előléptetéseket – említett az ülésszak témájaként, noha a várakozásokat fokozta, hogy szokatlan módon a parlament idén másodszor is összeült, amire 18 év alatt most harmadszor volt csak példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik