Nagyvilág

Tucatnyi halottja van egy lavinaomlásnak a Himalájában

himalaja(210x140)(2).jpg (himalája, )
himalaja(210x140)(2).jpg (himalája, )

Tizenkét hegymászó, köztük legalább egy külföldi meghalt és 13 megsérült vasárnap egy lavinában Nepál közép-nyugati részének egyik hegycsúcsán - közölte egy magán-légitársaság.

A hatalmas hógörgeteg a Gorkha körzetben, Katmandutól, a fővárostól mintegy száz kilométerrel északnyugatra lévő, 8156 méter magas Manaszluról, a föld nyolcadik legmagasabb hegyéről zúdult le. A hegymászók egy körülbelül hétezer méteren lévő táborban készülődtek, hogy folytassák útjukat a csúcs felé, amikor a lavina elsodorta őket.

Jogradzs Kandel, a helyszíni mentés segítésére két helikoptert küldő Simirk Air légitársaság vezérigazgatója elmondta, hogy a halottak egyike német állampolgár, akit azonosítani is tudtak. Baszanta Kunvar gorkhai rendőrfőnök szerint a másik azonosított áldozat egy nepáli hegyi vezető, serpa. A többi halott kiléte még nem ismeretes – tette hozzá.

A Simirk Air szerint a 25 hegymászó francia és német expedíciók tagja volt. A sérülteket mentőhelikopterek vitték a hegy alacsonyabb szintjeire, néhányukat Katmanduba. Kunvar közölte még, hogy a romló időjárási viszonyok miatt vasárnap már nem tudják folytatni a keresést.

Nepálban ilyenkor kezdődik az őszi hegymászószezon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik