Nagyvilág

Rendőrök lepték el Párizst iszlamistáktól tartva

Párizs rendőrség (párizs, rendőrség, iszlám, )
Párizs rendőrség (párizs, rendőrség, iszlám, )

Jelentős rendőri készültséget rendeltek el szombaton Párizs egyes részein az iszlámgyalázó amerikai amatőr videofilm és a francia Mohamed-karikatúrák ellen szerveződő tüntetések miatt. A kora délutáni órákig azonban nem történtek megmozdulások a francia fővárosban.

Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a kormány nem engedélyezi újabb iszlamista tüntetés megtartását. Ennek ellenére a közösségi oldalakon Párizs mellett több francia nagyvárosban is tiltakozó tüntetéseket hirdettek meg. A francia muzulmán vezetők és imámok a pénteki imán nyugalomra szólították fel a híveket, és arra kértek mindenkit, hogy ne vegyenek részt a betiltott megmozdulásokon. Manuel Valls belügyminiszter pénteken azt közölte, hogy nincs ok aggodalomra Franciaországban, de ennek ellenére a “leghatározottabb utasítást” adta minden iszlamista megmozdulás betiltására.

Többek között a Párizs belvárosában található nagymecset környékére, az Eiffel-torony közelében lévő Trocadéro térre és a nyugati városrészbe hirdettek tiltakozó megmozdulásokat. A mecset környékén és a Trocadéro közelében is tucatnyi, rohamrendőrökkel teli furgont lehetett szombaton látni.

(Muzulmán nőket visznek rohamrendőrök személyazonosságuk igazolására Párizsban)

Múlt szombaton mintegy 250 iszlamista tüntető próbált meg az amerikai nagykövetség épülete előtt tiltakozni az iszlámellenes film miatt. A nem engedélyezett megmozdulásra érkezők közül 150 embert előállítottak a rendőrök személyazonosságuk igazolására. Egy 24 éves férfit szombat délelőtt három hónap szabadságvesztésre ítéltek, amiért a múlt heti megmozduláson teleszkópos botot találtak nála. A tárgyaláson azt állította, hogy elővigyázatosságból vitt magával fegyvert a tüntetésre, mert attól tartott, hogy “zsidó szélsőségesek” provokálják majd.

Szombat reggel az ország nyugati részén lévő La Rochelle-ben őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsít a rendőrség, hogy a Mohamed-karikatúrákat szerdán közlő szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo főszerkesztőjének megfigyelésére és lefejezésére buzdított egy iszlamista honlapon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik