Nagyvilág

Orbán „úgy kormányoz, mint egy király”

A Neue Zürcher Zeitung szerint Magyarország a kormányfő autokratikus stílusa ellenére demokrácia, bár „úgy tűnik, a félelem légköre uralkodik".

Ugyanakkor hiányzik az igazi polgári társadalom, a politikusok külön osztályt alkotnak, amely Budapestről mozgatja a szálakat – írta a tekintélyes liberális-konzervatív svájci lap magyarországi riportja bevezetőjében. Pécsen és vidékén járva a tudósító Beat U. Wieser úgy látta, hogy még a sikeres vállalkozók is pesszimisták a jövőt illetően. A hangulat a kormány és különösen a miniszterelnök vezetési stílusával függ össze.

Orbán Viktor „úgy kormányoz, mint egy király” – vélekedik egy magát Fidesz-szavazónak valló vállalkozó. Egyes cégvezetők azt is kétségbe vonják, hogy egyáltalán rendszerváltozás zajlott le, mert úgy találják, a politika továbbra is beavatkozik a magángazdaságba. Feltűnő – írta a lap –, hogy milyen sokan csak név nélkül vállalnak ilyen kendőzetlen véleményt. „Úgy tűnik, a félelem légköre uralkodik” – jegyezte meg a szerző.

Egy budapesti ügyvédnő szerint sosem alakult ki igazi középosztály, és ma is alig létezik az állampolgári tudatosság. Ezek nehéz körülmények a demokrácia számára – írta a lap. Egyúttal úgy vélekedett: Magyarország nem diktatúra, Orbán Viktor nem diktátor. A magyar politika tartalmilag gyakran ellentmondásos fordulatai az állandó hatalmi harc kifejeződései, és Orbán is ennek értelmében próbálja használni kétharmados többségét.

Orbán bírálói sem vitatják, hogy a jelenlegi gazdasági nehézségeket nagyrészt a Gyurcsány Ferenc vezette előző kormány okozta. Egyes vállalkozók úgy vélik, hogy talán érdemes lett volna meghagyni a termelőszövetkezeteket a rendszerváltás után, mert sokan nem tudták megművelni a kárpótlási jegyért kapott földeket. Ez nem nosztalgia a szocialista idők után, hanem olyan látásmód, amely talán mégis egyfajta polgári tudatosságot jelez – írta a lap.

A cikkhez közölt kép illusztráció, az internetes mémgyártókat is megihlette a minap a miniszterelnök udvari fényképésze, akik a miniszterelnökből rögtön királyt csináltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik