Nagyvilág

Obama vezet, de nem dőlhet hátra

Egyelőre nincs elnökváltó hangulat. A Fehér Ház lakója nyolc héttel a voksolás előtt némileg növelte előnyét kihívójával, Mitt Romneyval szemben. A meccs azonban még nem dőlt el.

A Reuters és az Ipsos közös felmérésének szombaton közzétett eredménye szerint Obamára 47, Romneyra pedig 43 százalék adná a szavazatát, ha most tartanák a választást. A megkérdezettek 50 százaléka szerint Obama meggyőzőbb volt pártja elnökjelölő konvencióján, mint Romney, s 46 százalék tartja „elég okosnak a munkára”. A republikánus elnökjelöltnél ez az arány csak 25, illetve 37 százalék volt.

Tucatnyi olyan kedvező tulajdonság, jellemvonás megítélésében is Obama vezet, mint például „Amerikát képviseli”, vagy éppen „helyes értékeket vall”. Az egyetlen kategória, amelyben Romney áll az élen, az a hit kérdése. A válaszadók 44 százaléka tartja elkötelezett hívőnek a mormon vallású Romneyt, 31 százalék pedig Obamát.

A Gallup közvélemény-kutató legfrissebb felmérése is négy százalékpontos előnyt mutat Obama javára. A szombaton nyilvánosságra hozott adatok szerint a hivatalban lévő elnökre adná voksát a megkérdezettek 49 százaléka, a republikánus kihívóra pedig 45 százalék.

Az utóbbi hónapokban gyakorlatilag fej fej mellett haladt a két politikus. Szociológusok azzal magyarázták Barack Obama népszerűségének növekedését, hogy pártja e héten tartotta elnökjelölő konvencióját. Annak megjósolására azonban senki nem vállalkozik, hogy Obamának sikerül-e megtartani az előnyt az elnökválasztásig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik