Nagyvilág

“Halál Amerikára!” – diákok tüntettek a Mohamed-film miatt

Ez volt az első nagyobb demonstráció az afgán fővárosban az iszlámellenes videó miatt.

Ezerötszáz diák gyűlt össze vasárnap Kabulban, tiltakozásul a Mohamed prófétát gyalázó amerikai videofilm miatt. “Halál Amerikára” – skandálták a fiatalok a kabuli egyetem előtt. A megmozdulás békésen zajlott le.

Ez volt az első nagyobb tüntetés az afgán fővárosban az iszlámellenes videó miatt. Több muszlim országban – Líbiában, Szudánban, Jemenben, Libanonban – erőszakba torkollott az iszlámellenes film miatti tiltakozás.


(Fotó: AFP)

Pénteken Kelet-Afganisztánban több százan – a szervezők szerint négyezren – tiltakoztak, a megmozduláson elégették Barack Obama amerikai elnök képét. Helyi mollák százezer dollár vérdíjat tűztek ki az amerikai film készítőjének fejére.

A Kaliforniában készített videofilm miatt, amely gúnyolja és gyalázza Mohamedet és a muzulmánokat, számos arab országban heves Egyesült Államok-ellenes megmozdulás volt az elmúlt napokban. A bengázi amerikai konzulátus elleni keddi támadásban meghalt az Egyesült Államok nagykövete és három másik amerikai.

Afganisztánban februárban 40 ember vesztette életét, amikor szerte az országban zavargások törtek ki arra a hírre, hogy a bagrámi amerikai támaszponton elégették a Korán több példányát. Tiltakozók megtámadták az ország északi részén, Baglán tartományban a magyar katonák táborát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik