Nagyvilág

Megtámadták a magyarok táborát Egyiptomban

beduin (beduin)
beduin (beduin)

Nincs magyar sérültje a Sínai-félszigeti tábor elleni támadásnak. Az iszlámellenes film miatt feldühödött egyiptomi beduinok az ENSZ-megfigyelők bázisát vették célba.

Az iszlámellenes amerikai amatőr film miatt feldühödött egyiptomi beduinok megtámadták az el-Gora tábort, ahol a magyar katonai ENSZ-megfigyelők laknak. Mint Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke hangsúlyozta, nincs magyar sebesültje a tábor ellen egyiptomi beduinok által elkövetett támadásnak.

Kolumbiai sérültek

A Multinacionális Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziójának szóvivője szerint a gázai-izraeli határ közelében, az el-Gora övezetében található táborban összecsapás tört ki, és legalább három kolumbiai katona megsebesült. Névtelenül nyilatkozó egyiptomi biztonsági források szerint a nomádok betörtek a táborba, ahol a kontingens főhadiszállása van, és felgyújtottak egy őrtornyot, illetve egy vagy több gépjárművet.

Kaleta elmondása szerint Kveck Péter egyiptomi magyar nagykövet este nyolc előtt beszélt a táborban szolgálatot teljesítő magyarok parancsnokával, aki közölte, hogy a támadásnak nincs magyar sérültje. A nagykövet szombaton felkeresi a tábort, látogatása a támadástól független, annak időpontját már korábban egyeztették – jegyezte meg a sajtófőnök.

Az ENSZ-békefenntartók táborában 43 magyar katona, illetve rendőr teljesít szolgálatot.

A megfigyelők az egyiptomi-izraeli békeszerződés betartását ellenőrzik a félszigeten 1979 óta. A tábor 1500 katona szálláshelye. Az egyiptomi források szerint erősítést küldtek a helyszínre.

Tüntetések az iszlám világban

Szudánban, Iránban, Afganisztánban, Indonéziában és Bangladesben is százak-ezrek tüntettek pénteken a Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr film miatt. A film egyebek között az egyiptomi iszlamisták előretörését Mohamedre és vallásalapításának korára vezeti vissza. A történet azt állítja, hogy a későbbi próféta kétes származású, aki nemi gerjedelmét hol férfiakkal, hol nőkkel, hol pedig kiskorúakkal csillapította és aki Isten és a saját maga szerezte Korán nevében kínoztatott és gyilkoltatott meg embereket. Az iszlám tiltja Allah és Mohamed képi ábrázolását, ezért önmagában már a film elkészítése is tudatos provokációnak számít.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár visszataszítónak nevezte pénteken a Közgyűlésben az Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című filmet, amely Amerika-ellenes tüntetéshullámot váltott szerte az iszlám világban , de “nyugalomra” és “józanságra” intette a muzulmánokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik