Nagyvilág

Megtámadták az USA jemeni nagykövetségét

jemeni usa nagykövetség (nagykövetség, jemen, usa)
jemeni usa nagykövetség (nagykövetség, jemen, usa)

A tiltakozóknak sikerült behatolniuk a követség zárt területére, ahol parkoló gépkocsikat gyújtottak fel, letépték és elégették az amerikai zászlót.

A rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le és vízágyukat vetett be, hogy a tüntető tömeget szétoszlassa. A demonstrálók nem tanúsítottak komolyabb ellenállást, néhány tiltakozónak azonban sikerült behatolnia a követség zárt területére, ahol parkoló gépkocsikat gyújtottak fel, letépték és elégették az amerikai zászlót. Az épületbe nem hatoltak be.


Össztűz alatt az amerikai nagykövetségek, a képre kattintva galéria nyílik! Fotó: AFP

A brit hírügynökség később arról tájékoztatott a helyi amerikai követségre hivatkozva, hogy a zavargásban senki nem sebesült meg, és a biztonsági erők helyreállították a rendet. Délután azonban a tüntetők ismét megpróbálták megrohamozni a nagykövetséget, a rendőrség ekkor rálőtt a tömegre, s az egyik tiltakozó életét vesztette, öten pedig megsebesültek.

A több iszlám országban – Egyiptomban, Tunéziában és Líbiában – is tiltakozást kiváltó Innocence of Muslims című filmben Mohamed prófétát a nők bálványaként és szenilis gazfickóként mutatják be. Az iszlám tiltja Isten vagy Mohamed próféta ábrázolását.

Az Egyesült Államok közeli szövetségesének számító Jemen az al-Kaida arab-félszigeti ágának (AQAP) bázisa. A jemeni terroristákat Washington a nemzetközi terrorszervezet legveszélyesebb csoportjaként tartja számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik