Nagyvilág

Amerikai rombolók Líbia partjainál

Két rombolót vezényelt a líbiai partok közelébe az Egyesült Államok haditengerészete, miután az amerikai nagykövet és három munkatársa életét vesztette Bengáziban az amerikai konzulátus elleni támadásban.

Líbiai iszlám szélsőségesek kedden este támadták meg az Egyesült Államok konzulátusát Bengázi városában. A támadásban meghalt az amerikai nagykövet, a konzulátus három munkatársa és több líbiai őr. A támadást tiltakozásnak szánták egy Egyesült Államokban készült iszlámellenes film miatt. Az Innocence of Muslims című filmben állítólag Mohamed prófétát gyalázzák.

A két amerikai rombolót “csak elővigyázatossági okokból” küldik a közel-keleti ország partjainak közelébe. A Laboon és a McFaul hadihajó Tomahawk típusú “szárnyas rakétákkal” (manőverező repülőgépekkel) is fel van szerelve és a CNN értesülése szerint a támadást elkövető dzsihádisták rejtekhelyének felderítéséhez drónokat is bevetnek majd.

Líbiába egyúttal 50 tengerészgyalogos érkezett az ott dolgozó amerikaiak védelmére. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Bengáziban működő konzulátus dolgozóit chartergépekkel Tripoliba szállították át, ahonnan Németországba vezet tovább az útjuk.

A Tripoliban működő amerikai nagykövetség létszámát a minimálisra csökkentették. Barack Obama elnök elrendelte az összes amerikai külképviselet védelmének megerősítését. A külügyminisztérium figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Líbiába, mert nem zárhatók ki további támadások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik