Nagyvilág

Több mint kétszáz halott a pakisztáni pokolban

Legalább 260 ember halt meg egy ruha- és egy cipőgyárban pusztító tűzben Pakisztánban - közölték szerdán helyi hatóságok.

Az ország déli részén lévő Karacsiban egy 450 embert foglalkoztató ruhagyárban kedd este keletkezett tűzben 236 – más forrás szerint 240 – ember halt meg.

Az áldozatok többsége megfulladt, ugyanis az üzem alagsorába menekültek a lángok elől és ottrekedtek. Egyes holttestek úgy összeégtek, hogy az áldozatok nemét sem lehet megállapítani. A helyszínen 35 tűzoltókocsi küzdött a lángokkal, de az épület átkutatása nehézségekbe ütközött az erős füst miatt. A tűz oka egyelőre ismeretlen, a hatóságok vizsgálatot indítottak annak a tisztázásáért, hogy emberi hanyagság miatt történt-e a tragédia.

Ugyanebben az időben csaptak fel a lángok egy cipőgyárban a kelet-pakisztáni Lahor városában. Az ottani tűzvész 25 emberéletet követelt, és többtucatnyian megsérültek. A tüzet az okozta, hogy áramgenerátorból kicsapódó szikrák lángra lobbantották az üzemben tárolt vegyi anyagokat.

Helyi források szerint az áldozatok ilyen magas száma annak is tulajdonítható, hogy az említett létesítményekben nincsenek vészkijáratok. A hírügynökségek szerint Pakisztánban általános probléma, hogy az üzemek és más középületek híján vannak a biztonsági berendezéseknek, így sok helyen nincs vészcsengő vagy tűzoltó készülék. A kormány bírálói szerint az országban burjánzó korrupció is nehezíti a munka- és tűzvédelmi hiányosságok felszámolását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik