Nagyvilág

Fellélegezhet az eurózóna

euró (euró, )
euró (euró, )

Németország részt vehet az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerben (ESM), de biztosítani kell, hogy nem hárul rá nagyobb teher az eredetileg tervezett 190 milliárd eurónál - közölte a német alkotmánybíróság.

A karlsruhei bíróság egyben elutasította a fiskális paktum ratifikációjának ideiglenes megtiltását indítványozó kérelmeket, valamint azt a kérelmet is, hogy tiltsa meg Németország csatlakozását az ESM-hez addig, ameddig az Európai Központi Bank vissza nem vonja új kötvényvásárálási programját.

Az ESM-ről szóló kormányközi szerződést Németországon kívül az euróövezet valamennyi tagállama ratifikálta. Az övezet válságba jutott tagjainak támogatására szolgáló rendszer felállásához feltétlenül szükséges Németország részvétele. Az alkotmánybíróság szerdai döntésével elhárult a csatlakozás útját álló legnagyobb akadály.

Tapsviharral fogadták az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén azt a hírt, hogy a német alkotmánybíróság döntése értelmében az ország részt vehet az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerben. Martin Schulz EP-elnök a hír érkeztekor megszakította az ülést és bejelentette, hogy a karlsruhei székhelyű bírói testület elutasította a kifogásokat, zöld jelzést adott a stabilitási mechanizmusnak.

A piacok már jó előre megelőlegezték a kedvező döntést, aminek hatása beépült az árfolyamokba. Az eurót a döntés bejelentése után negyed órával 1,2890 dolláron jegyezték, míg előtte 1,2870 dollár környezetében ingadozott.

A legmagasabb eurójegyzés 1,2906 dolláron történt. Az eurót kedd délután óta nagyjából az 1,2870 dolláros szinten, négyhavi csúcson jegyezték.

A német alkotmánybírósági döntést követő megkönnyebbülés áttételesen a térségbeli devizák árfolyamán is javított. A forint 282,40 forintos eurójegyzés körüliről 281,60-ra erősödött. A dollárt 218,30 forinton jegyzik 219,50 után, a svájci frankot 232,60 forinton 233,80 forint után, a japán jent pedig 2,8040 forinton 2,8200 forint után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik