Nagyvilág

9/11: Az ember, aki a toronyból látta a gépet és túlélte

11 éve dőlt össze az Egyesült Államok sérthetetlenségébe vetett hit. A támadások legmegdöbbentőbb részleteit szedtük össze.

2001 szeptember 11-én reggel 8 óra 46 perckor egy Boeing 767-223ER típusú repülőgép 83 tonnája csapódott a World Trade Center északi tornyába és 38 ezer liter kerozin gyulladt azonnal lángra. Ezzel kezdetét vette minden idők leghíresebb terrortámadása. A 11 éve történt akció előzményeiről és következményeiről amerikai és nemzetközi bizottságok tanulmányok százait adták ki, tulajdonképpen az utolsó részletekig rekonstruálták 9/11-et. Ennek köszönhetően számos olyan részadat is napvilágra került, amely a minden évben esedékes visszaemlékezésekből általában kimarad. Mi most ezek közül válogattunk össze párat.

A férfi, aki felülről látta a repülőt és túlélte – Stanley Praimnath a Fuji Bank alkalmazottja a déli toronyban lévő 81. emeleti irodájában volt, amikor látta, hogy lángol az északi torony. A kijáratnál a biztonsági őr visszaküldte azzal, hogy nem biztonságos elhagyni az épületet. Nem sokkal azután, hogy visszatért az irodájába, szemtől-szembe látta a United Airlines 175-ös járatát a torony felé közeledni. Elmondása szerint az utolsó pillanatokban a gép megdöntötte szárnyait és „elképzelhetetlen mennydörgéssel” csapódott az épületbe. Praimnath egy másik túlélő, Brian Clark segítségével elindult az egyetlen épen maradt lépcsőház felé, amelyen keresztül eljutottak a becsapódás alatti emeletekre és sikerült elhagyniuk az épületet.


Emlékmű a World Trade Center helyénFotó: AFP / Chris Pedota

A mai napig növekszik a 9/11-es áldozatok száma – A tornyok leomlása során több ezer tonna fém, beton, parányi szilánkokra tört ablaküveg és temérdek azbeszt töltötte be a környék levegőjét. Arról nem is beszélve, hogy a hatalmas törmelékfelhő, valamint a több ezer liternyi égő kerozin és a WTC épületei körül lángra gyúlt műanyag és egyéb veszélyes anyagok súlyosan károsították a környéken tartózkodók egészségét. Csak 2012 szeptemberében már 9 újabb név került az eddig 55 nevet tartalmazó listához, amely a támadások következtében kialakult betegségekben elhunytak nevét tartalmazza. A Chicago Tribune hétfői cikke szerint egyes becslések legalább 1000 főre teszik a 9/11-gyel kapcsolatos halálesetek számát. A World Trade Center Egészségügyi Program nyilvántartása szerint országszerte 20 ezer egykor a romokon túlélőket kereső vagy a helyreállítási munkákat végző munkást kell ellátni és legalább további 40 ezer embert figyelnek meg.

Az éles lőszer nélkül felszállt vadászgépek – A Szövetségi Légügyi Hatóság 8 óra 32 perckor észlelte, hogy az American Airlines 11-es járatát eltérítették (7 óra 59 perckor). A hatóság azonnal továbbította az információt az Észak-Amerikai Légtérvédelmi Parancsnoksághoz. Ennek eredményeként 8 óra 53 perckor két F-15-ös vadászgép már a levegőben volt, de a repülőgép ekkor már 7 perce az északi torony belsejében ízzott. 9 óra 30 perckor további vadászgépek hagyták el a virginai légitámaszpont felszállópályáját – ebben az időpontban már mindkét torony égett. 10 óra 20 perckor Dick Cheney alelnök kiadta a parancsot, hogy minden olyan civil repülőgépet, amelynél fennállhat az eltérítés lehetősége, azonnal le kell lőni. Ekkor azonban már számos gép a levegőben volt és sokan közülük eleve éles lőszer nélkül szálltak a magasba Steve Hendrix a Washington Post-ban megjelent 2011-es oknyomozó riportja szerint.


Fotó: AFP / Robert Giroux

A szétspriccelő kerozin és törmelékhalmaz – A toronyba csapódó gépek mindkettőjéből jelentős méretű és tömegű alkatrészek zuhantak a környező épületekre. Több közülük súlyosan megrongálódott, a közeli Marriot Hotel (WTC-5) és a WTC 7-es épülete teljesen összeomlott a tornyok ledőlése után. A déli toronyba csapódó 175-ös járatból kispriccelő kerozin tűzgolyó az épületből a WTC 5-ös épület tetjén landolt. Ez az épület is súlyos károkat szenvedett a támadás következményeként, a felsőbb emeletek összedőltek az épület belseje kiégett. 2002 januárjában lebontották, újjáépítése zajlik.

A 9/11-es árvák – Egy az Észak-Amerikai Pszichiátriák folyóirat 2004-es kiadványában megjelent tanulmány szerint, mely 9/11 poszttraumás hatásait vizsgálta, 3000 gyermek veszített el legalább egy szülőt a támadás során. 1300-an maradtak teljesen árván. 17 még világra nem jött gyermek édesapja halt meg a tornyok elleni terrorcselekményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik