Nagyvilág

Barroso büszke a helyreállított román jogállamra

Az európai intézmények fellépése nyomán Romániában lehetővé vált a "demokráciaellenes változások" megelőzése - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt mondta az Európai Néppárt (EPP) frakciójának firenzei vezetőségi ülésén, hogy büszke az Európai Uniónak és az Európai Bizottságnak a romániai jogállamiság “helyreállításában” játszott  szerepére – jelentette pénteken a román Mediafax hírügynökség.

“Nemcsak több Európára, hanem jobb Európára, értékekre alapozott Európára van szükség. Ezért döntő fontosságú, hogy az EU-ban minden tagállam fenntartsa a jogállamiságot, tiszteletben tartsa a szabad és plurális társadalom demokratikus értékeit. Épp ezért büszke vagyok arra a szerepre, amelyet a Romániában felmerült problémák kapcsán játszott az Európai Unió és az Európai Bizottság” – mondta beszédének Romániára utaló részében az EB elnöke.

Barroso rámutatott: az európai intézmények fellépése nyomán Romániában lehetővé vált a “demokráciaellenes változások” megelőzése. “Büszkéknek kell lennünk erre, mert képesek voltunk helyreállítani a jogállamot az unió egyik tagországában” – tette hozzá az EB elnöke.

Barroso a néppárti frakció vezetőségének firenzei tanácskozásán az “Európai projekt válsága és az EPP-család szerepe” – címmel tartott előadást. Az EPP közleménye szerint a frakció vezetőségének csütörtöki és pénteki firenzei tanácskozásán a fő téma az “európai gazdasági növekedés újraindítása” és “az alku tárgyát nem képező európai értékek védelme” volt – közölte a Mediafax.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik