Nagyvilág

Feljelenti magát a román kormányfő

Victor Ponta (victor ponta, )
Victor Ponta (victor ponta, )

Feljelenti magát Victor Ponta román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a korrupcióellenes ügyészségen (DNA), hogy kifejezze szolidaritását az ügyészek által meggyanúsított Liviu Dragneával, a PSD főtitkárával.

Ponta azzal indokolta elhatározását, hogy ő is ugyanazt a “bűnt” követte el, mint a PSD főtitkára. Szerinte Dragnea nem tett mást, mint mozgósította a választókat, és ha ez bűn, akkor ezért a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) valamennyi politikusát el kell számoltatni.

Dragneát azzal gyanúsítja a DNA, hogy politikusi befolyását felhasználva csalásra bujtatta fel a választási bizottságok tagjait az államfő leváltásáról rendezett népszavazáson, az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében.

A vádhatóság szerint Dragnea nyomást gyakorolt a választási bizottságokra, hogy nem létező választók szavazólapjait dobják az urnákba, és hamisítsák meg a pótlistákon szavazók személyi számát a többszöri szavazás nyomainak eltüntetése érdekében. Az ügyészség szerint a Dragnea által irányított bűnszövetkezet tagjai nem létező hívásokra küldtek ki mozgóurnákat, külföldön tartózkodó román vendégmunkások aláírásait hamisították a részvételi ívekre, kiskorúak és a polgári jogok gyakorlásától eltiltott személyek nevében adtak le szavazatokat.

Ponta szolidaritási nyilatkozatában nem tért ki ezekre a vádpontokra. A Dragnea-ügyben megfogalmazott DNA-közleményből a kormányfő csak azt a részt ragadta ki, amely a PSD-főtitkár által beszervezett urnabiztosok hálózatára vonatkozott, akiknek a jelentései alapján a referendum napján nyomon követték a részvétel alakulását. Ponta szerint a párhuzamos szavazatszámlálást 2009-ben a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) is alkalmazta, és nem tudja elfogadni, hogy ez “csak akkor minősül bűnnek”, ha az USL alkalmazza.

Ponta emlékeztetett arra, hogy a PSD főtitkárát Vasile Blaga, a PDL elnöke jelentette fel. A miniszterelnök szerint politikai leszámolásról van szó, amelyhez az 1946-48-as évekre jellemző módszereket használnak.
Hozzátette: Crin Antonescu szenátusi elnök, az USL társelnöke is feljelenti magát, és az USL többi politikusa is követni fogja példájukat, mert ők valamennyien felbujtók, ha a népszavazási kampány felbujtásnak minősül.

Július 29-én a román választók népszavazáson döntöttek arról, hogy leváltják-e a parlament által felfüggesztett Traian Basescu államfőt. Az urnáknál megjelent szavazók túlnyomó többsége az elnök menesztésére voksolt, mivel azonban a részvétel nem haladta meg az ötvenszázalékos érvényességi küszöböt, Basescu visszatérhetett az elnöki hivatalba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik