Külföld
Simonyi András (simonyi andrás, )

Diktatúrák követségeinél szoktak tüntetni, nem a magyarnál

Kustánczi Norbert
Kustánczi Norbert

f.sz., p.n.d.. 2012. 09. 05. 17:34

Simonyi András, volt washingtoni magyar nagykövet szerint a Safarov-ügy maradandó károkat okozhat Magyarországnak.

Korábban a témában:

Simonyi András (514) (simonyi andrás, )
„Ez egy nagy ütés” (Foró: Hír24/Berecz Valter)

„Ennek senki nem örülhet, legyen az kormánypárti vagy ellenzéki” – így jellemezte a Ramil Safarov kiadása kapcsán kialakult diplomáciai botrányt a volt washingtoni magyar nagykövet. Simonyi András, aki jelenleg a a washingtoni Johns Hopkins Egyetem Euro-atlanti ügyekkel foglalkozó intézetének ügyvezetője, a Hír24-nek azt mondta: ezzel az üggyel bajt hoztak nemcsak a magyar kormány, hanem az egész orszag fejére.

Maradandó hatásai is lehetnek az azeri baltás gyilkos kiadása kapcsán kialakult helyzetnek. Az amerikai reakciókat érdemes két szemszögből vizsgálni – mondta Simonyi – ott vannak az átlag amerikaiak, akik bár sűrűn nem foglalkoznak Magyarországgal, szerencsétlen dolog, ha negatív összefüggésben találkoznak az országgal. Most ez történt.

Fontosabb szempont azonban az amerikai politikai és gazdasági elité, akik mélyebben regisztrálják az ilyen eseményeket és ez a Safarov-ügy náluk igencsak rossz fényt vet az országra. Számukra ugyanis olyan, mintha Magyarország egyre jobban kilógna a V4-ek sorából, mintha elhagyta volna azt az utat, melyen Lengyelország, Csehország és Szlovákia halad. Ahhoz, hogy a gazdasági és politikai elit rólunk alkotott képén változtassunk s elérjük, hogy újra pozitívan nézzenek Magyarországra, nagyon sok energia, diplomáciai erőfeszítés kell majd.

Az örmény kisebbség befolyását nem szabad elfelejteni, mely Washingtonban hihetetlenül nagy – hangsúlyozta Simonyi. Az örmény lobbi akadályozott már meg nagyköveti, miniszteri kinevezéseket – az egyik legbefolyásosabb közösség. Félő, hogy elmennek majd az amerikai kongresszusba, a szenátusba, a politikai és gazdasági élet szereplőihez – maradandó nyomokat hagyva. „Ez egy nagy ütés az ország megítélése, érdekérvényesítésünk szempontjából.”

A volt nagykövet hangsúlyozta, bár ő maga is nagy híve a magyar-azeri gazdasági közeledésnek, de ez a kapcsolat, mint mondta, nem mehet az ország imidzsének rovására, mert az hosszú távon sokkal több kárt tud okozni, mint ami előnyt hozhat.

„Még a gyanúja sem merülhet fel annak, hogy Magyarország ’emberkereskedelembe’ bonyolódott, vagy hogy akár a legkisebb szerepe is lenne egy újabb kaukázusi konfliktusban. Nem hagyhatjuk, hogy odáig fajuljanak a dolgok, hogy Washingtonban a Magyar Köztársaság nagykövetsége elé menjenek az emberek demonstrálni, mint pár nappal ezelőtt. Tudja hol szoktak tüntetni az amerikaiak? A diktatúrák képviseleteinél” – fogalmazott Simonyi.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.