Nagyvilág

Elkezdték fúrni Magyarországot

Safarov (safarov)
Safarov (safarov)

Akcióba lendült a híresen erős örmény lobbi Washingtonban az azeri baltás gyilkos szabadlábra helyezése miatt.


Safarov még bilincsben (Fotó: AFP)

Belenyúltunk

Szakértők szerint az azeri baltás gyilkos kiadása kapcsán kialakult diplomáciai botrány sokat árthat Magyarországnak, akár az amerikai elnökválasztási kampányban is téma lehet – írja az atv.hu. Simonyi András volt washingtoni nagykövet szerint „borzasztó, amilyen intenzitással és dühvel reagáltak politikai és civil körök Amerikában erre az egész ügyre”.

„Magyarország szerencsétlenül belenyúlt egy nagyon súlyos regionális válságba” – közölte telefonon az ATV-vel Simonyi. „Azt nem tudom megítélni, hogy ez tudatos volt-e vagy csak egy szerencsétlen, ügyetlen lépés, de tény, hogy Magyarország akarva, akaratlanul az örmény-azeri konfliktus részese lett és ez nagyon-nagyon rossz” – hangsúlyozta. „Tudomásul kell venni, hogy az Egyesült Államokban az örmény közösség érzékenysége – és ami ennél fontosabb: a befolyása – iszonyú nagy” – tette hozzá a volt nagykövet.

Már mozgósítanak

Minden jel arra mutat, hogy a Washingtonban legendás befolyással bíró örmény lobbi megkezdte tagjainak mozgósítást Magyarország ellen – vélekedett Simonyival egybehangzóan Nagy Sándor András Amerika-szakértő. Az amerikai politikai rendszer sajátosságaiból adódóan a leghatározottabb fellépés a törvényhozás részéről várható majd megítélése szerint.

Mint mondta, három lépésre számíthatunk az örmény szervezetek részéről. Első lépésként hétfő reggel megjelennek a Külügyi Bizottság tagjainak irodájában, hogy személyesen sürgessenek amerikai fellépést az ügyben. Ezzel egy időben a képviselők választókörzetében az amerikai-örmény közösség tagjai a “minden politika helyi politika” elvnek megfelelően telefonon, emailen, vagy személyesen fogják követelni Magyarország elítélését. Harmadik lépésként pedig megnövelik a képviselők kampányának anyagi támogatását, amire már a Safarov ügy előtt is több millió dollárt költöttek.

Obama magyarázatot vár

Mint arról korábban írtunk, az amerikai elnök arra kéri Budapestet, magyarázza meg, miért döntött úgy, hogy hazaengedi az azeri baltás gyilkost. “Obama elnököt mélységes aggodalommal töltötte el a bejelentés, miszerint Azerbajdzsán elnöke megkegyelmezett Ramil Safarovnak” – áll a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Tommy Vietor által kiadott közleményben.

A dokumentum emlékeztetett arra, hogy Safarov életfogytig tartó szabadságvesztését töltötte Magyarországon, amiért 2004-ben, egy budapesti NATO-képzésen meggyilkolta Gurgen Margarjan örmény katonatisztet. Vetrell rámutatott, hogy az amerikai külügyi tárca magyarázatot vár Azerbajdzsántól, és elítél minden olyan lépést, amely szítja a térségbeli feszültséget.

Átverték a magyar kormányt?

Az mno.hu hozta nyilvánosságra azt a hivatalos levelet, melyben Azerbajdzsán ígéretet tesz, hogy Ramil Sahib Safarov a legsúlyosabb büntetést kapja hazájában.

Az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium magyar társszervének elküldött dokumentumban nemzetközi megállapodásokra hivatkozva biztosítékot vállalnak, hogy Ramil Sahib Safarov Azerbajdzsánban folytatja büntetését, az ítélet bármiféle változtatása vagy újabb bírósági tárgyalás nélkül. Felhívják rá a figyelmet, hogy az azeri törvények értelmében akit tényleges életfogytiglani börtönre ítélnek, legkorábban akkor helyezhető feltételesen szabadlábra, ha büntetéséből legkevesebb 25 évet letöltött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik