Nagyvilág

A fényszennyezés elleni harc lovagja

Jocelyn Paris hivatalosan számítástechnikus Dél-Franciaországban, ami azonban csak álca: valójában "a sötét éjszaka lovagja", aki a fényszennyeződés ellen harcol.

“Öt évvel ezelőtt ismertem meg ezt a csillagászok által felvetett problémát, de rövidesen rájöttem, hogy sok más embert is zavar, az építészektől a rovarászokon át a földmérőkig” – mondta az 58 éves férfi.

A sötét éjszaka szerelmese előadásokon világosítja fel a hozzá nem értőket a fényszennyezés mibenlétéről. Megfogalmazása szerint a fényszennyezés az emberek által létrehozott mesterséges fény, amely a mindennapi körülmények javítására szolgál: ide tartozik a közutak világítása, a kulturális vagy természeti színhelyek kivilágítása, a fényreklámok, az autók fényszórója. A bökkenő azonban az, hogy az éjszakai kivilágítás nemcsak a csillagos égbolt megfigyelését zavarja, hanem ami még súlyosabb, kedvezőtlen hatása van az állat- és növényvilágra is.

Az állatok közül leginkább a rovarokra és a madarakra hat. Paris szerint a fény elbűvöl bizonyos fajokat, és a fényforrásokat valóságos csapdákká változtatja. A példák számosak: az indiai-óceáni Réunion szigetén a Barau-viharmadarak százával pusztulnak el, amikor megpróbálnak az óceánhoz repülni. A földi fények vonzásában a fiatal tengeri madarak lezuhannak, mielőtt még elérnék a tengert. Ugyanez történik több ezer vándormadárral is, amelyek az éjszaka közepén nekiütköznek a kivilágított felhőkarcolóknak, vagy a fiatal teknősök, amelyeket a tengerbe vonz a holdfény, ám eltévednek Florida kivilágított tengerpartjain.

A számítástechnikus meggyőződése, hogy még ha tíz év alatt a világító pontok száma 30 százalékkal nőtt is világszerte, a folyamat nem visszafordíthatatlan, hiszen a fényszennyezés egyik legfőbb oka a közvilágítás, azt pedig könnyű csökkenteni. “Ha nem is világítunk kevesebbet, legalább okosabban kellene világítani – érvelt. – Például olyan világítást kellene bevezetni, amely érzékelőre kapcsol be.”

Szerinte az éjszaka megóvása érdekében akár ki lehetne a városok és falvak teljes világítását. “Persze nehéz megértetni a politikusokkal, hogy a korszerűség azt jelenti: beszüntetjük a kivilágítást” – jegyezte meg.

A Nemzeti Szövetség az Égbolt és az Éjszakai Környezet Védelméért (ANPCEN) nevű szervezet szerint a világon mintegy 2800 település kapcsolja csak le az éjszaka közepén a közvilágítást. A szervezet hiába érvel azzal, hogy a kivilágított utak nem biztonságosabbak, a lopások és támadások 80 százalékát pedig nappal követik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik