Nagyvilág

Magyarellenes rongálás Vereckén

Szvoboda párt (ukrajna, nacionalisták, szvoboda, )
Szvoboda párt (ukrajna, nacionalisták, szvoboda, )

A magyar honfoglalási emlékművet másodszor rongálták meg három héten belül a Vereckei-hágón.

Az ismeretlen elkövetők ezúttal az emlékjel egyik sarkát bontották meg, és jelzőtáblákat tettek tönkre. A magyar emlékműnek az elmúlt napokban történt megrongálásáról Tóth István, Magyarország beregszászi konzulátusának főkonzulja pénteken tájékoztatta a kárpátaljai magyar sajtót. Elmondása szerint az emlékjel és a hozzá tartozó feliratos jelzőtáblák károsodását egy nappal korábban észlelte, amikor a honfoglalási emlékműnél járt.

Az ungvári televízió magyar szerkesztőségének stábja pénteken a helyszínen forgatott az emlékművet ért legújabb rongálásról. Kovács Géza főszerkesztő az MTI érdeklődésére telefonon elmondta, hogy ottjártukkor még frissek voltak az emlékjelen a rongálás nyomai, és látható volt az abból származó törmelék is. Azt is közölte, hogy az elkövetők leverték a magánterületre figyelmeztető, oszlopokon elhelyezett négy kétnyelvű tábla egyikét, a másik három jelzésen pedig olvashatatlanná tették a feliratot.

Három héttel ezelőtt valakik a Halál a magyarokra! és az Ez itt Ukrajna! feliratokat festették a magyar honfoglalási emlékmű oldalára.

Az emlékmű már korábban is  célpontja volt ukrán nacionalistáknak. Tavaly februárban felgyújtották, márciusban horogkeresztet festettek rá, augusztusban pedig az ukrán címert helyezték el rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik