Nagyvilág

Brüsszel szemétkedik Magyarországgal

szemetgyujtes(210x140)(2).jpg (hulladék, szemét, eu, új széchenyi terv, szemétgyűjtés, )
szemetgyujtes(210x140)(2).jpg (hulladék, szemét, eu, új széchenyi terv, szemétgyűjtés, )

A hulladékgazdálkodás új rendszerének bevezetése miatt indít jogi eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság.

Az erről szóló hivatalos figyelmeztetést az uniós javaslattevő-végrehajtó testület sajtószolgálatának közlése szerint június 21-én elküldték Magyarországnak. A figyelmeztetést az uniós alapszerződés 258. cikkében említett kötelezettségszegési eljárás keretében intézték Budapesthez – derül ki a bizottsági tájékoztatásból.

„Jelenleg a magyar hatóságok válaszára várunk” – közölte a brüsszeli bizottság.

Az LMP korábban jelezte: információi szerint a bizottság elsősorban a hulladékgazdálkodás államosítását és a magánvállalatok kártalanítás nélkül történő kiszorítását sérelmezi. Az LMP birtokába került minisztériumi levelezés szerint már az illetékes tárcáknál van az Európai Bizottságtól érkezett megkeresés, amely a hulladéktörvényre vonatkozó, nagyon súlyos kifogásokat tartalmazza.

A zöld párt egyébként úgy látja, a hulladékhasznosítás államosításának eddigi eredménye siralmas. S azt is megjegyzik: a hulladékszektor államosítása miatt fenyegető kötelezettségszegési eljárás gondolkodóba kell, hogy ejtse a kormányzatot. Hiszen legújabban a közszolgáltatások nonprofittá tételét, illetve államosítását tervezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik