Nagyvilág

Orbán dicséri az uniót

orbán-viktor (ingyenes)
orbán-viktor (ingyenes)

A kormányfő szerint Brüsszel tulajdonképp a magyar utat követi. Az adóügyek kapcsán azonban nem engedünk a közösségi elvárásoknak.

A pénteken véget ért brüsszeli EU-csúcstalálkozó eredményei alkalmasak a magyarok önbizalmának növelésére – mondta Orbán Viktor pénteken Brüsszelben, a tanácskozás után. A csúcs központi gondolata volt, hogy a bankadóból, válságadóból, tranzakciós adóból befolyó bevételeket a gazdasági növekedés ösztönzésére kell fordítani. Az ennek szellemében elhatározott európai növekedési paktum szemlélete összhangban van a magyar törekvésekkel.

Ugyanakkor Magyarország visszautasította az uniós ajánlások egy részét, és nem hajlandó feladni adópolitikájának azt az irányát, hogy az adóterhelés súlypontja a jövedelmekről egyre inkább a fogyasztásra és a forgalomra kerül át– jegyezte meg a miniszterelnök.

Szerinte a kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatásokkal már eddig is bizonyítottan sikerült növekedést gerjeszteni, ezért azt nem szabad gyengíteni. Szándékaik szerint ez év végéig akarják lezárni a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós pénzügyi keretek vitáját, aminek választ kell majd adnia arra, hogy mennyi pénzt lesz kohéziós célokra.

Párizs: parlamenti igen kell

Francois Hollande francia köztársasági elnök úgy határozott: beterjeszti országa parlamentje elé jóváhagyásra a költségvetési fegyelem erősítését célzó szerződést, az úgynevezett fiskális paktumot.

Az új francia kormányzat álláspontja eddig az volt, hogy addig nem fogja ratifikálni a költségvetési fegyelmet javító és az államadósság  csökkentését előíró egyezséget, amíg azt nem kísérik a gazdasági növekedést serkentő elemek.

Hollande elnök azt követően határozott a ratifikáció mellett, hogy az uniós csúcsértekezleten jóváhagytak egy sor intézkedést, amely alapján összesen 120 milliárd euró juthat a gazdasági növekedés élénkítésére.

Német lapok: Merkel veszített

A német lapok egybehangzóan Olaszország és Spanyolország győzelmeként és Angela Merkel német kancellár vereségeként értékelték az uniós csúcstalálkozón az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerrel (ESM) kapcsolatban kötött megállapodásokat.

A legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild internetes kiadásában “Olaszország és Spanyolország az EU-csúcson is győz – Merkel behódol” címmel, a legnagyobb olvasottságú hírportál, a Spiegel Online pedig “Az éjszaka, amikor Merkel veszített” címmel számolt be a csúcsról.

A konzervatív Die Welt című “Merkel veresége egy történelmi éjszakán” címmel közölt kommentárt, a liberális Tagesspiegel pedig “Merkel meghajol az olasz és a spanyol nyomás alatt” címmel közölt összefoglalót.

Merkel: bölcs és jó megállapodások születtek

Angela Merkel német kancellár bölcs és jó megállapodásokkal zárult az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos értekezlete. A kancellár egyben az ellenzék támogatását kérte a fiskális paktum és az állandó euróövezeti válságkezelő rendszert (ESM) létrehozó nemzetközi szerződés ratifikációjához, amelyről pénteken dönt a Bundestag.

Az uniós vezetők áttörésről beszélnek

Az európai uniós tagországok vezetői péntek délutáni nyilatkozataikban méltatták a kétnapos brüsszeli tárgyalásaik alatt elért eredményeket, különös tekintettel a pénzügyi stabilitás és a gazdasági növekedés irányába ható rövid és hosszú távú döntésekre.

A találkozó után egyes résztvevők – például az elnöklő Herman Van Rompuy – áttörésnek minősítették ezeket a határozatokat, de még a sok külső megfigyelő szerint a vesztesek közé tartozó Angela Merkel német kancellár is fontos döntésekről és előrelépésről beszélt.

A két nap fő nyerteseinek a rövid távú intézkedések egy részét szinte meglepetésszerűen kikényszerítő Olaszországot és Spanyolországot tartják, ennek megfelelő elégedettséggel nyilatkozott a két miniszterelnök, Mario Monti és Mariano Rajoy is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik