Nagyvilág

Megszüntetik a parlament felsőházát, hogy legyen pénz az árvíz elleni harcra

Macky Sall szenegáli elnök csütörtökön benyújtotta a nyugat-afrikai ország parlamentje felsőházának megszüntetésére vonatkozó tervet, amellyel az évente visszatérő árvíz elleni harchoz kívánnak forrásokat felszabadítani.

A természeti katasztrófának a múlt hétvégén hat halálos áldozata volt, és Dakar több elővárosát öntötte el az ár. Sall, aki márciusban az olcsó állam ígéretével nyerte meg az elnökválasztást, közölte, hogy a 100 fős szenátus megszüntetésével nyolcmilliárd afrikai valutaközösségi frank (15 millió dollár) szabadul fel évente, amelyet a sürgős infrastrukturális fejlesztésekre fordítanak.

Az intézkedést várhatóan üdvözlik majd a főváros szegény elővárosaiban, amelyet a silány várostervezés miatt minden esős évszakban elönt az ár. A kabinet megtárgyalja a tervet, és néhány héten belül szavaznak róla az alsóházban is.

“Minden korábbinál jobban ragaszkodom ahhoz, amit új prioritási sorrendnek neveztem: a nemzet elsődlegességét a politikai pártok felett, és a kormány kiadásainak csökkentését a lakosság javára” – hangsúlyozta Sall, aki a héten az árvíz miatt megszakította rövid dél-afrikai magánlátogatását. Hozzátette: ezért nyújtott be sürgősséggel alkotmánymódosítási javaslatot a szenátus megszüntetéséről.

A szenátusi választások a következő hetekben lennének esedékesek.

Ha az alkotmánymódosítást elfogadják, most másodszor szüntetnék meg a szenegáli szenátust 1999-es létrehozása óta. 2001-ben Sall elődje, Abdoulaye Wade számolta fel takarékossági okokból a felsőházat, majd 2007-ben helyreállították.

Számos volt francia gyarmathoz hasonlóan Szenegálban is a franciára sokban hasonlító elnöki rendszer működik. S politikai kommentátorok gyakorta bírálták, hogy a szenátusba, amelynek több mint felét az elnök nevezi ki, az utóbbi időben többnyire a politikai támogatás jutalmaként kerültek be az emberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik