Nagyvilág

Nemzeti gyász Oroszországban

Vasárnap estére 171-re emelkedett a hét végi dél-oroszországi árvíz halálos áldozatainak száma, miután további holttesteket találtak a vízzel elöntött településeken.

A szemtanúk szerint hétméteres hullámok borították Krimszk utcáit a szombati özönvízszerű esők után. Ebben a városban haltak meg a legtöbben, több mint négyezer embernél azóta sincs áram és gáz. Két másik településen 2400 ember ivóvízellátásával vannak még gondok, és több ezer ember maradt fedél nélkül.

A helybeliek közül sokan a hatóságokat okolják a katasztrófáért. Azt állítják, hogy megnyitották egy víztározó zsilipjét, emiatt zúdult az áradat a Fekete-tenger mentén fekvő városra – derül ki az Euronews riportjából.


Fotó: MTI / EPA / Timur Gromov

Alekszandr Tkacsov krasznodari kormányzó szerint viszont kizárólag az eső okozta a katasztrófát. A hatóságok figyelmeztették a lakosságot a veszélyre, de a kimenekítést nem tudták elkezdeni, mert a katasztrófa túl néhány óra leforgása alatt következett be.

A Krasznodari terület ügyészségi nyomozóhivatala büntetőeljárást indított az esőzésben életüket vesztett emberek nagy száma miatt. A nyomozók “gondatlanságból elkövetett, több ember halálát okozó bűnügyben” kezdték meg a vizsgálatot.

Az orosz elnök hétfőre gyásznapot rendelt el. Vlagyimir Putyin utasította a hatóságokat, hogy vizsgálják ki, megfelelően működik a katasztrófa-előrejelzési rendszer.

A krasznodari közigazgatási területen további esőzésekre és viharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik