Nagyvilág

Szörnylazac akadt horogra

Lazacok (lazacok, )
Lazacok (lazacok, )

A kisfiú nagyságú lazacot egy turista fogta ki egy kanadai fjordnál. Egy órán át küzdött vele, és végül úgy döntött, hogy visszaengedi a természetbe.

Minden idők egyik legsúlyosabb királylazacát Kanada csendes-óceáni partvidéke mentén fogta ki egy Ontario államból érkezett turista – írta a Vancouver Sun. Deborah Whitman-Perry egy helyi kísérő segítségével emelte ki a vízből a majdnem negyven kilogrammos „szörnyet”, egy órán át tartó fárasztás után. A nagyjából egy 11 éves kisgyerek súlyú hal végül nem a konyhában végezte. A lazacot kifogó nő ugyanis végül úgy döntött, hogy egy közös fénykép után visszaengedi a természetbe az állatot.

Helyi szakértők elmondása szerint az egészen pontosan 38 kilogramm súlyú lazac egy hétéves hím lehetett, amelyik ívásra érkezett egy közeli folyóhoz, és visszadobása után szinte teljesen biztos, hogy el is fogja érni célját. A területen egyébként nem kötelező elengedni a kipecázott halakat, ennek ellenére az oda érkező turisták több mint fele így dönt.

A királylazac, vagy szép latin nevén az Oncorhynchus tshawytscha a legnagyobbra megnövő lazacfajnak számít. Az egy méternél is nagyobbra növő halak súlya gyakran megközelíti a húsz kilogrammot, és nagyjából 4-6 évig élnek. A sporthorgász világrekordot 1985-ben állították fel Alaszkában, egy 44 kilogrammos példánnyal. Kereskedelmi halászatban pedig 57 kilogramm a világrekord. Azt a halat a hetvenes évek végén fogták ki, nem messze onnan, ahol a mostani „szörnylazac” is horogra akadt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik