Nagyvilág

Bocsánatot kért Breivikért a kormányfő

A terrorista célpontjai között szereplő miniszterelnök azután kért bocsánatot, hogy az ügyben vizsgálatot folytató bizottság megállapította, a tragédia megakadályozható lett volna, ha betartják a biztonsági intézkedéseket.

Jens Stoltenberg norvég kormányfő bocsánatot kért az oslói parlament keddi rendkívüli ülésén azokért a hibákért, amelyeket a biztonsági hatóságok követtek el a szélsőjobboldali Anders Behring Breivik által tavaly nyáron elkövetett kettős merényletre reagálva.

A norvég miniszterelnök bejelentette, hogy igyekeznek kijavítani a hibákat, és ennek jegyében létrehoznak Oslóban egy új rendőrségi központot, amely vészhelyzet esetén segíti majd a hatóságok összehangolt, gyors fellépését.

Anders Breivik tavaly július 22-én Oslo kormányzati központjában hét embert ölt meg egy pokolgépes robbantásban, majd egy szigeten lévő ifjúsági táborban 69 fiatalt lőtt agyon. Ez utóbbi helyszínre a rendőrség nagyon későn, az első riasztás után 70 perccel érkezett ki.

A merényletek körülményeit vizsgáló, független Július 22-e Bizottság a Jens Stoltenberg miniszterelnök számára készített csaknem ötszáz oldalas jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy az oslói robbantásos merénylet is megakadályozható lett volna, ha a korábban elfogadott biztonsági intézkedéseket hatékonyabban alkalmazzák, Utoya szigetére pedig sokkal hamarabb kiérhetett volna a rendőrség. A vizsgálat eredményének nyilvánosságra kerülését követően Oeystein Maeland norvég rendőrfőkapitány lemondott tisztségéről.

Breiviket a lehető legsúlyosabb büntetésre, 21 évi szabadságvesztésre ítélte pénteken az oslói bíróság. Az egyhangúlag elfogadott döntés értelmében Breiviknek „preventív fogságban” kell töltenie büntetését, vagyis olyan fegyházba kell bevonulnia, ahol a társadalomra veszélyes elítéltek raboskodnak. A norvég törvények szerint az effajta ítéletek esetében a bűnözők tovább is börtönben tarthatók, amennyiben a hatóságok úgy találják, hogy veszélyt jelentenek a társadalomra.

Akciója előtt a tettes Andrew Berwick álnéven tette fel az internetre éveken át írt, „Európai függetlenségi nyilatkozat – 2083″ című kiáltványát, amelyben keveredik naplójegyzet, terrorista kézikönyv, történelmi hivatkozás és politikai propaganda.

A tettes feljegyzéseket készített a támadás 2009-ben megkezdett konkrét előkészületeiről, a fegyver- és robbanóanyag-beszerzésekről, a célba veendő európai országokról. Elsődleges célpontként a kormányzó norvég szocialista-szociáldemokrata párt éves tanácskozását jelölte meg, de végül a kormány székháza és a Norvég Munkáspárt nyári tábora mellett döntött. 2002-ben elindított „marxistavadász” keresztes hadjáratában egyetlen korlátot szabott magának, azt, hogy „az európai multikulturális elit” elleni harc mérlege nem haladhatja meg a „45 ezer halottat és az egymillió sebesültet” az „arányosság elve” értelmében.

Kiáltványa a következő szavakkal zárult: „Azt hiszem, ez lesz az utolsó bekezdés. Most július 22-e, péntek van, 12 óra 51 perc.” Alatta egy fotón a „Marxistavadász” feliratú fegyverrel volt látható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik