Nagyvilág

Megbukhat a kormányfő az ámokfutó miatt

Egyre hangosabban követeli a norvég sajtó és az ellenzék Jens Stoltenberg norvég kormányfőtől, hogy mondjon le, amiért a hatóságok nem tudták megakadályozni, hogy egy jobboldali szélsőséges robbantásos merényletet hajtson végre Oslóban, majd lemészároljon 70 fiatalt Utoya szigetén.

A VG – a skandináv ország legnagyobb példányszámú napilapja – keddi számában azért sürgette Stoltenberg lemondását, mert az újság szerint a miniszterelnöké a végső felelősség a hibáknak azért a sorozatáért, amelyet a rendőrség és más szervek elkövettek 2011. július 22-én, Anders Behring Breivik ámokfutása alatt.

Az ellenzék visszahívta a parlamenti képviselőket nyári szabadságukról, hogy megvitassák a történteket kivizsgáló bizottság hétfőn elkészült jelentését.

A bizottság megállapította: az oslói robbantás megakadályozható lett volna, ha a korábban elfogadott biztonsági intézkedéseket hatékonyabban alkalmazzák, Utoyára pedig hamarabb kiérhetett volna a rendőrség. Az oslói robbantás és a biztonsági szolgálatok előtt már korábbról ismert Breivik letartóztatása között három óra telt el.

Breivik beismerő vallomást tett. A bíróság augusztus 24-én hirdet ítéletet az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik