Nagyvilág

Lefejezték a falusi mulatság résztvevőit

Feltehetően a tálibok végeztek ki 15 férfit és két nőt egy afgán faluban tartott zenés-táncos rendezvényen.

A belügyminisztérium beszámolója szerint a tálibok le akarták állítani az ünnepséget, lövöldözés is hallatszott, és nem világos, hogy a lefejezetteket először lelőtték-e.A Hilmend tartományban történt eset körül sok a bizonytalanság. A tartományi kormányzó szóvivője szerint az áldozatok egy lövöldözésben haltak meg, amelynek az előzménye az volt, hogy két tálib parancsnok összeverekedett a két nő miatt.

A lázadók területileg illetékes szóvivője tagadja, hogy ők voltak a tettesek. “Beszéltem a parancsnokainkkal azokban a falvakban, de ők semmit sem tudnak az esetről” – mondta telefonon a brit hírügynökségnek. A tagadás hitelét csökkenti, hogy júniusban egy tálib osztag megrohant Kabul közelében egy szállodát, ahol szerintük “vad mulatságokat” rendeztek, és húsz embert megölt. Az is közismert róluk, hogy az iszlámot szigorúan értelmezve tiltják az ilyen táncos rendezvényeket, és rendszerükben a nők még otthonról sem mehetnek el férfi rokon felügyelete nélkül.

Közben tíz afgán katona halt meg szintén Hilmend tartományban, miután támadás érte ellenőrzőpontjukat – közölte a tartományi kormányzat szóvivője. A halottakon kívül négy katona megsebesült, öt pedig eltűnt; egyelőre nem tudni, hogy elrabolták őket, vagy fegyverükkel együtt önként csatlakoztak a támadókhoz. A szóvivő szerint áruló afgán katonák is segítették a felkelőket.

A Kabulhoz közeli Lagmán tartományban pedig egy afgán katona támadt a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) tagjaira, kettőt közülük megölt, majd őt is lelőtték. Ezzel idén már 42-re emelkedett az ISAF olyan katonáinak száma, akikkel afgán katonák vagy rendőrök, illetve a soraikba vegyült lázadók végeztek. Csupán augusztusban már tizenketten vesztették így életüket, az első tíz amerikai volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik