Nagyvilág

Robbantással üdvözölte Obamát Afganisztán

Öngyilkos merénylő robbantotta fel autóját Kabulban, nem sokkal a váratlanul az országba érkezett amerikai elnök távozása után.

A kabuli rendőrfőnök szerint a robbantásban – egyes források szerint három bomba robbant, majd fegyverropogás is hallatszott – egy őr és öt civil halt meg. Szemtanúk szerint az öngyilkos merénylet helyszínén később egy másik robbanás is történt. Az afgán rendőrség közlése szerint gépkocsiba rejtett bomba robbant, amelyet egy öngyilkos merénylő hozott működésbe a városból keletre kivezető Dzsalálábád úton, ahol több amerikai és nyugati katonai bázis is található.

A merénylet pár órával azután történt, hogy váratlan villámlátogatásra Afganisztánban érkezett Barack Obama amerikai elnök, aki az amerikai fő televíziós műsoridőre időzítve mondott beszédet a bagrami támaszponton szolgáló amerikai katonák előtt. Az élőben közvetített beszédet az Oszama bin Laden megölésének első évfordulóján mondta el az újraválasztására készülő Obamam, aki reményei szerint látványosan zárta le a közte és a republikánus elnökjelöltség várományosa, Mitt Romney között kibontakozott vitát.

Romney ugyanis azzal vádolta meg az elnököt, hogy magát előtérbe tolva “átpolitizálta” az évfordulót. Obama ezzel kapcsolatban – riválisának neve említésen nélkül – arra hívta fel a figyelmet, hogy egyesek korábbi kijelentései szöges ellentétben állnak azzal, amiket most mondanak. “Csak azt javasolnám, hogy mindeni vessen egy pillantást az egyes emberek arra vonatkozó kijelentéseire, hogy helyes lenne-e Pakisztánba menni bin Laden kiiktatása érdekében… én azt mondtam, hogy ha tiszta célponttá válik, bin Laden nyomába eredek és így is tettem” – mondta az elnök.

Az Obama újraválasztásáért dolgozó kampánystáb “segített” a választók memóriájának felfrissítésében és emlékeztetett rá, hogy az előző választási kampány küszöbén, 2007-ben az akkor ugyancsak versenybe szállt Romney még így fogalmazott: “Nem érdemes eget és földet megmozgatni és dollármilliárdokat elkölteni annak érdekében, hogy megpróbáljunk egyetlen embert kézre keríteni”.

2008-ban egyébként még Obama akkori demokrata ellenfele, Hillary Clinton és John McCain republikánus elnökjelölt egyaránt bírálta a jelenlegi elnököt azért, mert kész lett volna a szövetséges Pakisztánban is üldöztetni bin Ladent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik