Nagyvilág

További „puncilázadókat” keresnek

Keresi az orosz rendőrség a Pussy Riot együttes további tagjait.

A moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban az idén februárban öt, arcát színes csuklyákba rejtő fiatal nő tartott provokatív punkimát, a hatóságok azonban eddig csak hármukat azonosították és állították bíróság elé. A rendőrség bejelentette, hogy igyekszik azonosítani az együtteshez tartozó további nők személyét és fellelni tartózkodási helyüket.

A bejelentést Moszkvában a Pussy Riothoz intézett figyelmeztetésként értékelik, amellyel a hatóságok vélhetően a Vlagyimir Putyin elnök elleni további tiltakozásoktól próbálják elriasztani az együttest.

A feminista punkegyüttes pénteken tette közzé legújabb Putyin-ellenes dalát, aznap, amikor három tagját egyenként két év börtönbüntetésre ítélte a moszkvai bíróság “vallási gyűlölet által motivált garázdaság” címén, az ellenzék elleni szélesebb leszámolás részeként.

Az európai intézményekben és a nyugati államok fővárosaiban “aránytalanul súlyosnak” nevezték az ítéletet, közleményben tiltakozott ellene az Amnesty International jogvédő szervezet, és még a “sértett” orosz ortodox egyház is “könyörületet” kért az elítéltek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik