Nagyvilág

34 sztrájkoló bányászt mészároltak le rendőrök Dél-Afrikában

DAfrika bánáyszok (dél-afrika, rendőrség, bányászok, )
DAfrika bánáyszok (dél-afrika, rendőrség, bányászok, )

Az apartheid vége óta ez volt az egyik legsúlyosabb ilyen incidens a Dél-afrikai Köztársaságban.

Harmincnégy sztrájkoló bányász halt meg a Dél-afrikai Köztársaságban annak következtében, hogy a biztonsági erők tüzet nyitottak rájuk Marikana település platinabányájánál – közölte pénteken a dél-afrikai rendőrség parancsnoka. Jacob Zuma dél-afrikai elnök az eset miatt megszakította külföldi útját, és hazatért.

A rendőrség hivatalos közlése szerint a sebesültek száma 78, és 259 embert vettek őrizetbe. Riah Phiyega országos rendőrfőnök elmondta, a rendőrök rákényszerültek a maximális erő használatára, mert az életük volt veszélyben. Szavai szerint a tiltakozók–- a Lonmin cég bányájának sztrájkoló dolgozói – rálőttek a rendőrökre, és veszélyes fegyvereket, bozótvágó késeket, botokat lengettek fenyegetően.

Egy helyszínen tartózkodó újságíró beszámolója szerint a mintegy háromezres tömeg egy része a rendőrök felszólítása után távozott, a többiek azonban harci dalokat skandálva Marikana városa felé indultak. A rendfenntartó erők először vízágyúval, hang- és fényhatású gránátokkal és könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget, ám ekkor a tüntetők egy csoportja megindult a rendőrsorfal felé, és a rendőrök tüzet nyitottak – számolt be az eseményekről Molaole Montsho, a South African Press Association újságírója. Mire a Tüzet szüntess! vezényszavakra végre elcsitultak a fegyverek, már emberek tucatjai hevertek élettelenül vagy sebesülten a földön.

A Reuters által közzétette videófelvétel a rendőrök sortüzéről. Figyelem, a képsorokat csak erős idegzetűek nézzék meg!

Jacob Zuma dél-afrikai elnök az eset miatt pénteken megszakította külföldi látogatását, és hazautazott. Az államfő Mozambikból, ahol egy regionális tanácskozáson vett részt, egyenesen a Marikanához és a platinabányához közel eső Rustenburgba utazott. Zuma előzőleg úgy nyilatkozott, hogy sokkolta és megdöbbentette az erőszak. „Azt gondolom, hogy demokratikus berendezkedésünk elég teret biztosít arra, hogy a vitákat párbeszéddel, a törvény megszegése és erőszak nélkül rendezzük el” – jelentette ki.

A sztrájkolók kezdetben béremelést követeltek, de a feszültséget két, egymással rivális bányászszakszervezet szembenállása is élezte. A szakszervezetek közötti vita már többször is erőszakossá fajult. Az utóbbi hét nap villongásaiban tíz ember, köztük két rendőr vesztette életét egy másik bányánál. Egy viszonylag új szervezet, a Bányászok és Építőipari Munkások Uniója (AMCU) próbálja elvitatni a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) szoros szövetségesének, a Bányamunkások Országos Uniójának (NUM) 25 éve tartó dominanciáját. „Nyilvánvalóan van egy olyan eleme ennek (az eseménysorozatnak), hogy az ANC legfontosabb szövetségesét, az NUM-et fenyegetik a tiltakozó bányászok” – vélte Nic Borain független politikai elemző. Az AMCU vezetőit bírálták, amiért azt mondták a tüntető bányászoknak – akik közül sokan írástudatlanok –, hogy „inkább meghalnak”, mint hogy elhagyják a tiltakozás helyszínét.

A Johannesburgtól 100 kilométernyire északnyugatra lévő marikanai bánya körül egész éjjel több száz rendőr vigyázott a rendre, valamint helikopterek és páncélozott járművek is járőröztek.

A pénteki dél-afrikai sajtó vérfürdőről, mészárlásról írt, és a történteket az apartheid rezsim brutalitásához hasonlította.

A Lonmin átmenetileg leállította a munkát a bányáiban. A londoni központú cég adja a világ platinabányászatának 12 százalékát, és a marikanai a legnagyobb bányája. A világ platinakészletének 80 százaléka a Dél-afrikai Köztársaságban található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik