Nagyvilág

Eljárás indul az államfő nemi szervét ábrázoló festmény miatt

A dél-afrikai Jacob Zumát nyitott nadrággal és szabadon hagyott nemi szervvel ábrázoló kép címe: Lándzsa.

Bírósági úton akarja betiltatni Jacob Zuma és a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) az egyik johannesburgi galériában kiállított képet, amely a dél-afrikai elnököt nyitott nadrággal és szabadon hagyott nemi szervvel ábrázolja.

Zuma szerint a vitatott alkotás – amelyet azóta hívei már festékkel leöntöttek, így a galéria eltávolította – sérti a méltósághoz való alkotmányos jogát, ezért a képcsarnok azt nem tehetné közszemlére. Brett Murray, a szóban forgó “Lándzsa” című kép festője és a galéria vezetése azonban azzal érvelnek, hogy az alaptörvény a szólásszabadságot ugyanúgy védi, amely Zuma lépésével egyértelműen veszélybe kerül.


Brett Murray: Lándzsa

Fayeeza Kathree-Setiloane, az ügyben eljáró bírónő már korábban hangsúlyozta, hogy “nagy nemzeti jelentőségű” esetről van szó. Az ügy azért is rendkívül kényes, mert Murray fehér, míg az államfő fekete bőrű, és a faji megkülönböztetésen alapuló apartheid rendszer csaknem 20 évvel ezelőtti megszűnése ellenére a dél-afrikai országban továbbra is vannak faji ellentétek.

Az ANC szerint a Zumáról készült életnagyságú portré “obszcén és közönséges”. Az ellenzék tagjai viszont felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy a bírósági eljárással a kormány újfent csak az állam pénzét pazarolja, ahelyett hogy az ország ténylegesen sürgető problémáira koncentrálna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik