Nagyvilág

Perelnék a kínai államot az egyketörvény áldozatai

kínai-család (kínai család)
kínai-család (kínai család)

Több mint ezer szülő fogott össze. Magasabb nyugdíjat akarnak, amiért egyetlen gyermekük halála után támasz nélkül maradtak.

Perelnék a kínai családtervezési főhatóságot az egyetlen gyermeküket elvesztő szülők, ugyanis méltatlannak érzik, hogy miután betartották az “egyketörvényt”, végül támasz nélkül maradtak – adta hírül a Global Times című, angol nyelvű kínai napilap kedden.

Az újság megszólaltatott egy 57 éves férfit, akinek 25 éves lánya autóbaleset áldozata lett az Egyesült Államokban. Mint mondta, nem az 1970-es végétől érvényes családtervezési politikát bírálják, amely a kivételektől eltekintve csak egyetlen gyermek vállalását teszi lehetővé, ugyanakkor komolyabb társadalombiztosítási kárpótlást szeretnének.

A kereset tervezetét csaknem 1200-an írták már alá, de becslések szerint több mint egymillió ilyen házaspár élhet Kínában. A törvény szerint átszámítva 6 ezer forintnyi segélyt kaphatnak idős korukban, amit még kiegészíthet az önkormányzat támogatása, de ez nem elég a biztos megélhetéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik