Nagyvilág

Öngyilkos lett az amerikai szikh templom támadója

Szikh templom (szikh, templom, gyász, )
Szikh templom (szikh, templom, gyász, )

Az FBI bejelentése szerint mégsem a hat halálos áldozatot követelő lövöldözés helyszínére kiérkező rendőrök golyóitól halt meg a negyvenéves veterán.

Öngyilkos lett Wade Michael Page, aki egy wisconsini szikh templomnál hat emberrel végzett – közölte szerdán Milwaukeeban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). Page azután fordította maga ellen a fegyverét, hogy az Oak Creek-i szikh templomnál vasárnap vívott tűzharcban egy rendőr hasba lőtte.

A korábbi rendőrségi beszámolók szerint a támadóval a helyszínre másodikként kiérkező rendőr, Sam Lenda ölte meg a lövöldözőt, miután Page kilenc lövéssel megsebesítette az elsőnek érkező rendőrt. Az FBI mostani közlése szerint az esetről készült videofelvételeken lehetett látni, hogy Page saját maga ellen fordította fegyverét. A férfi fejen lőtte megát.

Az amerikai hatásog még mindig vizsgálják, hogy mi volt a lövöldözés indítéka – írta a CNN. A szikhek meg vannak győződve arról, hogy a támadó, akinek egyik karján egy, a szeptember 11-i terrortámadásokra emlékező tetoválás volt, muszlimoknak hitte őket.

Szikh szervezetek elmondása szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után jelentősen megnőttek a támadások a vallás követői ellen, amit az iszlámellenességgel magyaráznak. A szikhek ugyan nem muszlimok, de a jellegzetes turbán és a hosszú szakáll miatt sokan vannak, akik muzulmánoknak nézik őket. Négy nappal a terrortámadások után egy arizonai kisvárosban lőtt agyon egy 42 éves férfi egy Indiában született szikh férfit, mert turbánja és szakálla miatt arabnak nézte. A gyilkos életfogytig tartó börtönbüntetését tölti.

Közben az ámokfutó volt barátnőjét, Misty Cookot tiltott fegyverbirtoklásért letartóztatták az amerikai sajtó szerdai értesülései szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik