Nagyvilág

Leszerelt katona gyilkolt szikheket Wisconsinban

Szikh ima (szikh, ima, hívők, )
Szikh ima (szikh, ima, hívők, )

Egy 40 éves volt katona követte el szikh templom elleni támadást, amelyben hat embert megölt. A kopasz, karján a szeptember 11-i terrortámadásra emlékező tetoválást viselő férfi feltehetően rasszista indítékból ölt. Valószínű, hogy muszlimoknak hitte az indiai vallás követőit.

Az amerikai sajtóban megjelent hírek Wade Michael Page néven azonosították a vasárnapi mészárlás elkövetőjét. A férfi a CBS információi szerint 1992-ben lépett be a hadseregbe, és 1998-ban szerelték le. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen körülmények között hagyta ott a katonaságot, ahol a CNN szerint éles bevetésen is részt vett.

A negyvenéves férfit a wisconsini Oak Creekben lévő szikh templomhoz kiérkező rendőrök ölték meg, miután hat embert gyilkolt meg az épületben. Szemtanúk elmondása szerint a férfi szó nélkül nyitott tüzet a hívőkre. Az áldozatok életkora a húsztól a hetvenévesig terjed. Három sebesült hétfő délelőtt még kritikus állapotban volt – közölte a CNN. A hírtelevízió úgy tudja, hogy Page engedéllyel tartotta a pisztolyt, amivel a mészárlást végrehajtotta.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mi volt a férfi indítéka. A nyomozásba bekapcsolódott az FBI is, és vizsgálják, hogy belföldi terrorizmusnak számít-e a mészárlás. A szikhek viszont meg vannak győződve arról, hogy a támadó, akinek egyik karján egy, a szeptember 11-i terrortámadásokra emlékező tetoválás volt, muszlimoknak hitte őket.

Szikh szervezetek elmondása szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után jelentősen megnőttek a támadások a vallás követői ellen, amit az iszlámellenességgel magyaráznak. A szikhek ugyan nem muszlimok, de a jellegzetes turbán és a hosszú szakáll miatt sokan vannak, akik muzulmánoknak nézik őket. Négy nappal a terrortámadások után egy arizonai kisvárosban lőtt agyon egy 42 éves férfi egy Indiában született szikh férfit, mert turbánja és szakálla miatt arabnak nézte. A gyilkos életfogytig tartó börtönbüntetését tölti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik