Nagyvilág

Nyilvános kivégzés Afganisztánban

Tálib lázadók az utcán végeztek ki egy afgán nőt, akit azzal vádoltak, hogy megcsalta a férjét.

Az interneten tettek közzé felvételt a tálibok egy házasságtörő nő kivégzéséről. A Sky News riportja szerint az eset még a múlt hónapban történt Parwan tartományban, a fővárostól, Kabultól északra.

A videón látszik, hogy a nőt több lövéssel kivégzik a falubeliek szeme láttára. A 22 éves nő egy keményvonalas tálib katonai csoport egyik tagjához ment férjhez. Azzal vádolták, hogy megcsalta urát egy katonai parancsnokkal, ezért halálra ítélték. A kivégzésről készült videót eljuttatták a tartományi kormányzóhoz.

A házasságtöréssel vádolt nők nyilvános kivégzése gyakori volt Afganisztánban, amikor a tálibok voltak hatalmon 1996 és 2001 között, az utóbbi években azonban egyre kevesebb ilyen eset történt az országban.

Az afgán kormány elítélte a kivégzést. Közleményében iszlámellenesnek és embertelennek minősítette az akciót, és utasította a rendőrséget, hogy keresse meg az elkövetőket. Az afgán emberi jogi bizottság is felháborodott az eset miatt, hangsúlyozva, hogy elítélnek minden olyan kivégzést, amelyet megfelelő bírósági tárgyalás nélkül hajtanak végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik