Nagyvilág

100 milliárd dollárt követel Azerbajdzsán Karabahért

Akár újabb felszabadító háborúra is sor kerülhet, ha Örményország nem teljesíti a bakui kormányzat követelését.

Akár hadüzenetként is lehet értelmezni Azerbajdzsán előterjesztett igényét, mely szerint 100 millió dollár összegű kártérítési igénnyel állt elő Örményországgal szemben az utóbbi által elfoglalt Hegyi-Karabah fejében. Ali Gaszanov azeri kormányfőhelyettes szerint a karabahi konfliktus során Azerbajdzsán teljesen elveszítette ellenőrzését jogos területe fölött, amely azonban az örmény határokon belül fekszik. Ennek következtében az országát jelentős anyagi veszteség érte. Örményország sokallja az összeget, és azt kéri, hogy a kártérítés mértékét nemzetközi bizottság határozza meg.

Azerbajdzsán semmilyen engedményre nem hajlandó a kártérítési igényt illetően – jelentette be Ali Gaszanov. – Ha a kialakult helyzetből adódó kárunk 10 éve még csak 60-70 milliárd dollárt tett ki, ez az összeg mára legkevesebb 100 milliárdra rúg.

Clinton is aggódik

Mint ismert, 1988 februárjában az Azerbajdzsánhoz tartozó, ám örmény területen fekvő, és zömében örmények által lakott Hegyi-Karabah kikiáltotta függetlenségét. Emiatt 1988 és 1994 között Örményország és Azerbajdzsán véres háborút vívott egymással, amelyben 30 ezren haltak meg, és több százezren váltak földönfutóvá. Nemzetközi nyomásra a harcoló felek 1994-ben tűzszünetet kötöttek, ám a két volt szovjet köztársaság közötti feszültség azóta sem oldódott.

Ez év júniusában legkevesebb 10 katona vesztette életét a Hegyi-Karabah határán kirobbant összetűzések következtében. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a térségben tett június elei hivatalos látogatása során aggodalmának adott hangot a Jereván és Baku közötti feszültség növekedése miatt. A nemzetközi aggódás jogosnak látszik.

Előkészületek

Azerbajdzsán miniszterelnök-helyettese a napokban jelentette be, hogy amennyiben Jereván álláspontja továbbra sem változik, úgy „a hadsereg főparancsnokának (Ilham Alijev elnök) parancsára rövidesen felszabadítjuk a földjeinket”. Ali Gaszanov bejelentette, hogy már meg is kezdődött az erre vonatkozó hadműveleti tervek előkészítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik