Nagyvilág

Emlékezés az örmény népirtásra

A 96 évvel ezelőtti török mészárlás áldozatai előtt tisztelegtek százezrek Jerevánban.

Százezrek emlékeztek meg vasárnap Jerevánban az Oszmán Birodalomban élő örmények elleni tömeggyilkosságok áldozatairól és üldöztetésük kezdetének 96. évfordulójáról.

Az ország minden részéből és külföldről is a fővárosba érkeztek az örmények, hogy felzarándokoljanak az emlékműhöz a város melletti hegyre, és virágot helyezzenek el ott. Olyan sok volt a virág, hogy a nap végére két méter magas halmokat alkottak. Voltak, akik “A népirtás sohasem évül el”, vagy “Senkit és semmit nem felejtünk” feliratú transzparenssel érkeztek.

Szerzs Szargszján elnök beszédében dicsérte azokat a török értelmiségieket és másokat is, akik felemelik a szavukat a két nép közötti megbékélésért, de szigorú szavakkal illette az ankarai kormányt. “Ma Törökországban több ésszerű vélemény hangzik el, mint bármikor korábban. A hivatalos török politika azonban továbbra is tagad. Számunkra egy dolog vitathatatlan: a tagadás politikája az örmények elleni népirtás közvetlen folytatása. Örményország határozott gesztusokkal bizonyította, hogy a történelem sötét korszakai ellenére törekszik a megbékélésre szomszédaival, közöttük Törökországgal” – mondta az elnök.

1915-ben ezen a napon a török hatóságok több mint 200 örmény értelmiségit, papot, kereskedőt tartóztattak le az akkori Konstantinápolyban (Isztambul). Ez volt a kezdete az örmények 1917-ig tartó deportálásának és tömeges megölésének. Örmény adatok szerint ennek több mint másfél millióan estek áldozatul.

Törökország, az Oszmán Birodalom jogutódja azonban csak mintegy 300-500 ezer ember halálát ismeri el. Ankara szerint az örmények nem népirtásnak, hanem annak a káosznak estek áldozatul, amely az első világháború idején, a birodalom végnapjaiban uralkodott. Az ezzel kapcsolatos nézeteltérés súlyos tehertétel a két ország kapcsolataiban.

Isztambulban – török jogvédők, értelmiségiek és művészek – tavaly emlékeztek meg először nyilvánosan az 1915-17-es embertelen tettekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik