Nagyvilág

Ő robbantott Burgaszban?

A bolgár rendőrség közzétette szerdán az izraeli turisták ellen Burgaszban végrehajtott merénylet feltételezett elkövetőjének számítógéppel készített képmását.

A hatóságok közölték, hogy sikerült rekonstruálni a merénylő arcát. A bolgár belügyminisztérium honlapjára feltett képen egy kék szemű, rövid fekete hajú, európai arcvonásokkal rendelkező, világos bőrű fiatal férfi látható. Már közvetlenül a támadás után megjelentek homályos felvételek a támadóról, sőt, a bolgár média az utóbbi napokban olyan fotókat is közölt, amelyeket a boncasztalon fekvő támadó fejéről készítettek.

A rendőrség a fénykép nyilvánosságra hozását követően újfent azt kérte a lakosságtól, hogy ha tud bármilyen információt a támadóról, jelezze. A felhívás nyomán eddig már mintegy kétszázan telefonáltak be a hatóságoknak.  

Múlt héten Bojko Boriszov bolgár kormányfő azt mondta, hogy a Fekete-tenger partján fekvő Burgaszban a támadó nem egyedül cselekedett, az akció mögött egy csoport állhat.

Izrael Iránt és az iszlám köztársaság által támogatott libanoni Hezbollah síita szervezetet vádolta meg a merénylet elkövetésével. Teherán tagadta, hogy köze lenne az erőszakcselekményhez, a bolgár hatóságok pedig egyelőre egyetlen szélsőséges csoportot sem neveztek meg a merénylettel összefüggésben.

A burgaszi repülőtéren két héttel ezelőtt hajtottak végre öngyilkos merényletet egy izraeli turistákat szállító autóbusz ellen. A támadásban öt izraeli állampolgár, egy bolgár buszvezető és a merénylő vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik