Nagyvilág

Tűzvésszel is számolni kell az adriai nyaralásnál

erdőtűz (erdőtűz, )
erdőtűz (erdőtűz, )

Óvatosságra int minden magyart a külügy. Lakókocsikkal továbbra sem járható a Fiume–Zeng közötti tengermelléki főút.

A horvátországi nyaralás tervezésekor számolni kell az erdőtüzek kialakulásával. A tengerpart és a mögötte fekvő sziklás, nehezen járható területek növényzete könnyen lángra kaphat, a tűz hamar továbbterjedhet – figyelmeztet honlapján a Külügyminisztérium konzuli szolgálata.

Azt javasolják, hogy ha a szállás környékén tűz üt ki, a szállásadótól, a kemping vagy más szálláshely recepcióján, valamint a rendőrségen kérjenek közvetlen tájékoztatást a térségben várható hatósági intézkedésekről. A zágrábi nagykövetség konzuli osztálya, illetve szeptember 15-éig a spliti ideiglenes konzuli ügynökség a helyi hatóságokkal folyamatosan kapcsolatban áll és közreműködik a szükséges intézkedések tolmácsolásában.

Selce és Crikvenica közelében hétfő reggel csaptak fel a lángok egy erdőben. A rendkívül erős, néhol a 100 kilométeres sebességet is meghaladó szélben terjedő sűrű füst miatt mintegy 1500 turistát evakuálni kellett két kempingből, mások pedig önszántukból hagyták el szálláshelyüket. Mintegy ötven magyar is volt köztük.

Senki nem volt életveszélyben, és hétfő este visszatérhettek szálláshelyükre. Lakókocsikat és más magas járműveket kivéve újra járható a Fiume–Zeng (Rijeka-Senj) közötti tengermelléki főút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik