Nagyvilág

Eloltották a horvát tengerpartot fenyegető erdőtüzet

Horvát erdőtűz (horvátország, erdőtűz, )
Horvát erdőtűz (horvátország, erdőtűz, )

A Selce környékén tomboló lángokat délután sikerült megfékezni, de a közlekedés még nem zavartalan a térségben. Az erdőtűz magyar nyaralókat is érintett.

Eloltották a horvátországi Selce környékén tomboló erdőtüzet – közölte a zágrábi magyar nagykövetség első beosztottja kedden az MTI-vel. Magyar József a helyi rendőrségtől és tűzoltóságtól kapott tájékoztatás alapján elmondta: a lángokat délután sikerült megfékezni az adriai város közelében, de a közlekedés még nem zavartalan a térségben. Az adriai főútvonalon továbbra is korlátozott a közlekedési lehetőség, az erős szél miatt autóbuszokkal, lakókocsikkal és motorkerékpárral nem lehet ráhajtani a D8-as útra.

A horvát katasztrófavédelem közlése szerint négy oltórepülővel kedd délelőttre sikerült megakadályozni a Kvarner-öbölben, Selce, Crikvenica és Bribir térségében lángoló erdőtűz továbbterjedését. A helyszínen 85 járművel 345 tűzoltó és mintegy 100 katona vett részt az oltásban.

Selcében az épületeket füst és pernye járta át, a szabadban csak arcra szorított törölközőn át lehetett levegőt venni az erdőtűz miatt – közölte egy ott nyaraló magyar férfi, Molnár Gergely az MTI-vel. Hétfőn először csak a tengerparti főútvonal túloldalán lévő hegyekből feltámadó füstöt látták, ami később beterítette az Adria parti települést. A szállodai apartmantelepen nyaraló fiatalember hozzátette: a közvetlenül mellettük lévő Selce kempinget és egy másik szállodát kiürítettek a hatóságok, nekik azonban nem kellett elhagyniuk szállásukat.

A településről nem lehetett kimozdulni. A nyaralójukat pedig teljesen átjárta a füst, többször kellett az épületen belül feltakarítani a beszálló pernyét, ablakot nyitni pedig éjszaka sem lehetett – mesélte a magyar turista.

Mintegy ötven magyar is van azok között, akiknek el kellett hagyniuk a Selce kempinget az erdőtűz füstje miatt, de senki nem volt életveszélyben, és hétfő este visszatérhettek szálláshelyükre – közölte a zágrábi magyar nagykövetség.

Tűz pusztított a Kvarner-öböl túlsó, isztriai oldalán is, Moscenicka Draga közelében, ott egy tűzoltó életét vesztette.

Selce és Crikvenica közelében hétfő reggel csaptak fel a lángok egy erdőben. A rendkívül erős, néhol a száz kilométeres sebességet is meghaladó szélben terjedő sűrű füst miatt mintegy 1500 turistát evakuálni kellett két kempingből, mások pedig önszántukból hagyták el szálláshelyüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik