Nagyvilág

Félmeztelen nő várta az orosz pátriárkát Kijevben

Az aktivista hátán „Öljétek meg Kirillt” felirattal akarta rávetni magát Kirill orosz ortodox pátriárkára az ukrán főváros repülőterén.

Femen nevű ukrán szervezet tagja így tiltakozott a főpásztor ukrajnai látogatása ellen.

“Takarodj!” – kiáltotta a pátriárkának a magát újságírónak kiadó fiatal szőke nő, miközben letépte magáról a pólóját, és a hátán feltűnt a fekete “Kill Kirill” (“Öljétek meg Kirillt”) felirat.

Az aktivistát egy fekete csuhát viselő pap és egy testőr állította meg, még mielőtt elérhette volna a pátriárkát, aki nem reagált az incidensre. A nőt jelenleg rendőri felügyelet alatt tartják, és gyorsított eljárásban ítélhetik el garázdaságért – közölték az ukrán hatóságok.

“Az ilyen támadások nem vetnek árnyékot a látogatásra, de jól mutatják a társadalom egyes rétegeinek mély spirituális válságát” – nyilatkozta az esettel kapcsolatban Alekszandr Volkov, az orosz ortodox egyház szóvivője.

A sokkoló, általában félmeztelenül lebonyolított demonstrációiról elhíresült Femen csoport a blogjában egyebek között azzal vádolta meg a pátriárkát, hogy az orosz befolyást szeretné növelni Ukrajnában.

A Femen mellett több tucat nacionalista aktivista is tiltakozott Kirill látogatása ellen, ők az államfő kijevi székhelye előtt tüntettek, ahol egyebek mellett “El innen, moszkvai megszállók!” feliratokat lengettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik