Tudomány

Kirill pátriárka az űrbe vágyik

Az orosz egyház feje szerint az űrkutatás istennek tetsző dolog, mert elősegíti az emberiség tökéletesítését.

Űrutazásra vágyik Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje, aki erről akkor beszélt, amikor Anatolij Perminovval, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási ügynökség vezetőjével beszélt a Moszkva melletti Csillagvárosban épült új ortodox templom felszentelése alkalmából.

A 65 éves egyházfő elmondta: ha nem kötné tisztsége és mindaz, ami vele jár, űrutazást tenne.

A pátriárka a kilencvenes években 19 edzőrepülést hajtott végre MiG-29-es vadászrepülőgépeken, kétszer vezetett gépet, elsajátította a műrepülés néhány mutatványát, és 1999 elején oklevelet is szerzett repülésből.

A Csillagvárosban elmondta: szmolenszki és kalinyingrádi metropolita volt, amikor meghívták egy vadászrepülő-ezredhez. Ott próbálta is végezni lelkipásztori munkáját, de a katonákkal beszélve úgy érezte, hogy fogalma sincs arról, amivel ezek az emberek nap mint nap foglalkoznak. Ekkor megkereste az ezred parancsnokát, és közölte vele: amíg maga is át nem éli a pilótákra nehezedő terhelést, nem dolgozik tovább velük, mert ehhez nincs erkölcsi joga.

Ezt követően készülni kezdett a Földön fizikailag és szimulátorokban, s végül a légierő főparancsnoka engedélyezte a repülését – mondta el. Hozzátette: akkor pontosan megértette, hogy mit jelent pilótának lenni, s hogy ez a világ egyik talán legnehezebb foglalkozása, a másik a bányászoké.

A Kirill pátriárka csillagvárosi látogatásáról beszámoló csütörtöki orosz lapok megírták, hogy ez alkalomból a december közepén induló űrhajósoknak egy Bibliát adtak át, amelyet egyikük a személyes csomagjában visz majd magával a Nemzetközi Űrállomásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik