Nagyvilág

A cseh gyerekek isznak a legkeményebben

Pubokban, parkokban, diszkókban, nyaralókban, otthon, a szüleikkel, sőt még az iskolában is isznak a felmérések szerint.

Az enyhe törvények és a szülői engedékenység következtében a cseh kiskorúak alkoholizálnak a legtöbbet Európában egy tanulmány szerint.

A prágai városi rendőrség szóvivője, Jana Prikrylová elmondta, hogy tavaly is számos esetük volt, de idén rosszabb a helyzet, mert több és súlyosabb esetekkel találkoztak.

A tendenciát a kamaszok alkohol- és kábítószer-fogyasztását vizsgáló európai szervezet, az ESPAD tanulmánya is megerősítette. Ebből kiderül, hogy a 15-16 éves csehek isznak az európai fiatalok közül a legtöbbet.

A cseh fiatalok 93 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt év során fogyasztott alkoholt, 79 százalékuk pedig az elmúlt 30 napban. “Ez nagyon súlyos probléma, és azt hiszem, hogy kissé elhanyagoltuk” – mondta Jindrich Voboril, a kormány kábítószer-ellenes politikájának koordinátora. A cseh gyermekek pubokban, parkokban, diszkókban, nyaralókban, otthon, a szüleikkel, sőt még az iskolában is isznak a felmérések szerint.

A szakértők szerint a jelenség oka, hogy könnyű szeszes italokhoz jutni, a törvények nem megfelelőek, és általános a tolerancia az országban, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2011. évi listáján Moldova után a második helyen szerepelt az egy főre jutó felnőtt alkoholfogyasztás tekintetében.

Tíz cseh közül kilenc úgy véli, hogy rendkívül könnyű alkoholhoz jutni – derül ki az ESPAD tanulmányából.

“Senki nem kérdezi, hogy elmúltunk-e már 16 évesek. És ha igen, megyünk egy másik boltba” – mondta el a 18 éves Matej, aki tízéves korában ivott először alkoholt az apja minibárjából. “Először 16 éves koromban rúgtam be. Ez a kor ma már rendben lévőnek tűnik akkor, amikor manapság 12 éves, kifestett lányok hemperegnek eszméletlenül az asztal alatt” – tette hozzá.

2011-ben a cseh kórházak csaknem 27 ezer embert, közöttük mintegy 500 kiskorút kezeltek túlzott alkoholfogyasztás miatt.

A Dnes című napilapban egy nemrégiben ismertetett felmérés szerint Ostrava iparvárosban a 15 évesek 97 százaléka ivott már alkoholt, főleg vodkát, sört vagy bort.

A sörgyártásáról is híres, 10,5 milliós lélekszámú Cseh Köztársaság, amely 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, a 2010-es statisztikák szerinti lakosonkénti 140 literes sörfogyasztásával világelső.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik