Nagyvilág

Vízre szállt az első ukrán magán-tengeralattjáró

Gyermekkori álmát valósította meg egy odesszai férfi, aki barkács módszerekkel elkészítette Ukrajna első működőképes privát tengeralattjáróját.

A Csikur-1 névre keresztelt vízalatti jármű 420 kilogramm súlyú, maximális sebessége 6-7 kilométer óránként. Megálmodója és építője, Vaszil Csikur szerint az egyszemélyes tengeralattjárója akár 50 méteres mélységbe is képes lemerülni, igaz az odesszai strandok térségében eddig csak 8 méterre merült.

A 48 éves férfi elmondta, gyermekkori álmát a legutóbbi születésnapján említette meg a barátainak, akik jót derültek rajta. Ő azonban fogadást kötött, hogy egy éven belül elkészíti a saját tengeralattjáróját. Még aznap éjjel, egy csésze tea mellett papírra vetette a terveket. Állítása szerint a hajótest kialakításához egy söröshordó szolgáltatta az ötletet.

Vaszil Csikurnak nincs semmilyen komoly műszaki végzettsége. A 80-as években egészségügyi szakiskolát végzett, majd jogi diplomát szerzett. Azt mondja, egy ilyen jármű elkészítéséhez bőven elegendőek az iskolában szerzett fizikai ismeretek. A tengeralattjáró meghajtásául két autonóm villanymotor szolgál, amit egy gépkocsi-akkumulátor táplál. Egy feltöltéssel közel két órát képes a víz alatt tölteni.

Az amatőr tengeralattjáró-kapitány eddig négy ízben tette próbára járművét Odessza partjainál. Előbb csak a felszínen úszkált, ám legutóbb már alá is merült. A szemtanúk szerint odalent olyan manővereket végzett, amelyekre még a műrepülő pilóták is büszkék lennének. Vaszil Csikur szerint bőven megérte a tengeralattjáró építésére áldozott megszámlálhatatlan munkaóra, és a 100 ezer hrivnya (3 millió forint), amit ráköltött. Már alig várja, hogy kipróbálja: mire képes a járműve a maximális merülési mélységben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik